Уряд поки не планує ініціювати нову програму роботи з МВФ

Уряд поки не планує ініціювати нову програму роботи з МВФ

Укрінформ
В уряді поки не мають наміру ініціювати нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом, це питання може бути розглянуте лише після отримання траншу в межах чинної програми.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції за підсумками роботи уряду за рік.

"Ми поки діємо в межах існуючої програми, про наступні програми зараз, у кризових умовах, МВФ ні з ким не веде перемовин. Я думаю, коли ми завершимо роботу з отримання другого траншу, тоді лише можна буде говорити про продовження програми чи про наступні програми з МВФ", - сказав Шмигаль.

Він нагадав, що у лютому закінчилась місія МВФ в Україні.

"Ми завершили онлайн-місію, ми пройшли по виконанню всіх параметрів, які були. Лишилось декілька ключових пунктів у роботі з МВФ: це ціна на газ, це узгодження макропоказників на 2022-2023 роки, судова реформа, закон про Вищу раду правосуддя, про посилення кримінальної відповідальності за незаповнення декларацій і закон про НАБУ", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Мінфін запевняє: соцвиплати не припинять попри паузу в співпраці з МВФ

Він зазначив, що є час до червня, коли уряд має з МВФ прийти до підписання попередньої угоди (staff level agreement). «Чому червень - тому що у червні потрібно розпочати перемовини щодо макрофінансової допомоги від ЄС. Це пов'язані речі, щоб до вересня отримати макрофінансову допомогу від ЄС", - сказав Шмигаль.

Він запевнив, що сьогодні на казначейському рахунку достатньо коштів (еквівалент 1,5 млрд дол.), аби виконувати всі свої зобов'язання. За словами Шмигаля, цього вистачає до липня.

«У вересні буде велика сума зовнішніх погашень, але ми впевнено дивимось на нашу роботу", - зазначив Прем’єр-міністр.

Читайте також: Україна очікує на транш МВФ цьогоріч – радник Президента

Як повідомляв Укрінформ, 21 травня 2020 року МВФ та український уряд досягли попередньої домовленості щодо запуску нової програми кредитування для України в режимі stand-by. Програма розрахована на 18 місяців і передбачає виділення 5 млрд дол. У МВФ підкреслили, що програма допоможе Україні ефективно подолати наслідки коронавірусної кризи в економіці та у сфері охорони здоров'я.

У період з грудня минулого року по 13 лютого 2021 року МВФ проводив перегляд програми stand-by, однак угоди досягнуто не було. Україна, зі свого боку, пообіцяла вжити необхідних заходів для завершення перегляду програми МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-