Укравтодор цьогоріч спільно з ЄБРР планує низку реформ

Укравтодор цьогоріч спільно з ЄБРР планує низку реформ

Укрінформ
Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) посилює співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку у сфері дорожньої інфраструктури і ​планує цьогоріч провести низку системних реформ.

Як передає Укрінформ, про це сказав голова Укравтодору Олександр Кубраков під час зустрічі з директором ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне та заступником голови ЄБРР в Україні Марком Магелецьким, повідомляє пресслужба відомства.

«У 2020 році ми активно працювали над розширенням співпраці з міжнародними партнерами. Вперше за останні 10 років Укравтодор перевиконав визначений на початку року урядовий план — минулого року сумарна вартість втілених проєктів МФО перевищила 5,5 млрд грн. Цього року будемо лише нарощувати темпи — і окрім розвитку дорожньої мережі, спільно з ЄБРР плануємо низку системних реформ у галузі: від вдосконалення закупівельного процесу до врахування у проєктах сучасних безпекових та екологічних вимог. У висновку, вже у 2021 році Укравтодор відпрацьовуватиме у власній роботі світові практики управління дорожніми проєктами», — розповів Кубраков.

Він зазначив, що пріоритетом для Укравтодору на 2021 рік є залучення фінансування із зовнішніх ринків. Для цього агентство наразі опрацьовує механізм створення акціонерного товариства у структурі Укравтодору, яке матиме можливість формувати капітал шляхом випуску інфраструктурних облігацій.

У ході зустрічі також розпочато перемовини щодо посилення співпраці України та ЄБРР у напрямі втілення нових дорожніх проєктів. Зокрема, Кубраков звернув увагу на створення можливостей для кредитування обласних державних адміністрацій.

«Для нас важливо, щоб доступ до міжнародних інвестицій отримали ОДА, адже місцеві дороги також потребують масштабного оновлення. Наразі ми обговорюємо з ЄБРР умови щодо низки спільних інфраструктурних проєктів у низці областей», - додав він.

Читайте також: Укравтодор готовий допомогти київській владі оновити мости

Маттео Патроне зауважив, що новий проєкт на загальну суму 450 млн євро для ЄБРР є пріоритетним. Він передбачає не лише реконструкцію майже 300 км дороги М-05 Київ — Одеса та будівництво Північної об’їзної Львова, але й проведення системних реформ у дорожній галузі. Зокрема, за ініціативою Укравтодору вперше в Україні буде проведено спільний з ЄБРР пілотний проєкт щодо протидії та запобігання корупції. Проведення системних реформ у дорожній галузі — конкретна вимога кредитної угоди. Йдеться про неможливість здійснення кредитних траншів без проведення Укравтодором заходів із вдосконалення системи закупівель, запровадження заходів з підвищення безпеки руху та розбудови інфраструктури для електротранспорту.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 року Європейський банк реконструкції та розвитку і уряд України уклали кредитну угоду на 450 млн євро за проєктом "Розвиток транс’європейської транспортної мережі (Україна – дорожні коридори)". Кошти будуть спрямовані на капітальний ремонт 5 ділянок автошляху М-05 Київ-Одеса у Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях, а також на будівництво Північного обходу Львова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-