Лот з геологорозвідки цирконієвого родовища на Донеччині зняли з торгів

Лот з геологорозвідки цирконієвого родовища на Донеччині зняли з торгів

Укрінформ
Наразі знятий з торгів лот з геологорозвідки цирконієвого родовища поблизу селища Нікольське на Донеччині, його виключено з Атласу перспективних ділянок.

Про це кореспондентові Укрінформу 2 березня телефоном повідомив голова Нікольської селищної ради Василь Мітько.

«Є наказ Державної служби геології та надр України про зняття Азовської ділянки з продажу та виключення з Атласу перспективних ділянок... Думаю, що на підставі наших виступів, листів, рішень сесій і нашої селищної ради, і Маріупольської районної ради, а також позиції губернатора області, через суспільний резонанс, вони скасували - видали наказ про зняття цієї ділянки з торгів», - пояснив Мітько.

Він додав, що, крім того, був поданий позов до Київського окружного суду на скасування торгів і виключення з Атласу перспективних ділянок район Нікольської ОТГ.

Мітько наголосив, що все було націлене на те, щоб не допустити цієї розробки цирконієвого кар'єра на території громади.

«Справа в тому, що ця історія давня, вона ще триває з 2012 року, коли вже було рішення Донецької обласної ради про розробку цього цирконієвого кар'єра. І тоді вже були обурення людей, і тоді були мітинги. І люди пам'ятають цю історію, тому вона й отримала таке негативне продовження», - сказав керівник селищної ради.

Він зазначив також, що в цьому питанні не до кінця була поінформована громада, не провели громадські слухання, порушили процедуру, «тому люди й обурилися, що їх думку ніхто не запитав і виставили на торги цю ділянку, в цьому і вся проблема».

Мітько заявив, що наразі громада задоволена і поки що це питання зняте з гострого порядку денного, але воно залишатиметься на контролі громадськості і місцевої влади.

Він зазначив, що позов у суді поки що залишиться, його зараз коригують і доповнюють. В ОТГ добиватимуться рішення суду про скасування розробки кар'єру в Нікольському районі і видобутку тут цирконію.

«Ми направляємо запити в різні інституції, щоб отримати висновки експертів, що розробка цього кар'єру призведе до підвищення радіаційного фону, що це зашкодить життю та здоров'ю наших жителів. Тобто ми продовжуємо. Щоб уже рішенням суду поставити крапку в цьому питанні», - підсумував Мітько.

Читайте також: В Україні вперше виставлять на аукціон дозвіл на геологорозвідку цирконію

Як повідомляв Укрінформ, жителі селища Нікольське Донецької області на початку лютого мітингували проти видобутку цирконію на території їх громади. Територію з родовищем виставили на аукціон, який був призначений на 15 лютого на сайті Державної служби геології і надр.

Керівник Донецької обласної держадміністрації Павло Кириленко повідомляв, що представники ОДА внесли свої заперечення щодо видобутку на цій території, а саме - зняття Державною службою геології і надр України з продажу відповідного лота і виключення ділянки з переліку перспективних. Він 4 лютого на брифінгу запевнив, що рішення про початок у регіоні дослідно-промислової розробки Азовської ділянки з рудопроявом цирконію обов'язково узгодять з місцевою громадою. Кириленко наголосив, що відповідно до процедури оцінки впливу на довкілля обов'язково мають бути проведені громадські слухання з цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-