Потрібна держпрограма закупівлі вагонів для залучення інвестицій – Укрзалізниця

Потрібна держпрограма закупівлі вагонів для залучення інвестицій – Укрзалізниця

Укрінформ
Державна програма щодо закупівлі вагонів зможе привернути увагу міжнародних інвесторів. 

Як передає Укрінформ, про це в.о. члена правління АТ «Укрзалізниця», директор філії «Пасажирська компанія» Олександр Перцовський сказав в інтерв’ю сайту «Центр транспортних стратегій», повідомляється на сайті Укрзалізниці.

«Звичайно, для того, щоб залучати інвестиції великих міжнародних гравців на запуск локального виробництва, потрібно мати програму на три-п’ять років з чітким розумінням, що протягом цього часу держава буде фінансувати 100-150-200 вагонів на рік, — це зрозуміла перспектива для будь-якого виробника», — наголосив Перцовський.

На його думку, це буде стимулом для міжнародних компаній-вагонобудівників братися за масштабні проєкти під українську колію. Ці компанії, впевнений в.о. члена правління АТ «Укрзалізниця», стануть локалізувати своє виробництво, що створить реальну конкуренцію і спільні виробництва, активізуються і локальні постачальники.

«Все це простимулює і наших виробників вкладатися в нові рішення; впевнений, коли буде, за що поборотися, вони зможуть гідно прийняти цей виклик», — додав Перцовський.

Він також нагадав, що у держбюджеті-2021 заплановано виділення 4,2 млрд грн на оновлення пасажирського господарства Укрзалізниці, зокрема, закупівлю пасажирського рухомого складу.

«Це менше, ніж декларувалося спочатку, в останній момент депутати переглянули обсяг. Наповнення йде зі спеціального фонду з певними статтями, які будуть фінансувати ці позиції: частина — акциз на паливо, частина — надходження зі штрафів тощо. Тому це оціночна сума, теоретично вона може трохи змінюватися, якщо не всі надходження будуть зібрані», — сказав в.о. члена правління АТ «Укрзалізниця».

Читайте також: Укрзалізниця придбає 100 нових пасажирських вагонів

За словами Перцовського, виходячи з вищевказаних факторів, очікуваний обсяг закупівлі становить близько 84-85 пасажирських вагонів різних типів, переважно купейних. А капітально-відновлювальні ремонти пасажирських вагонів Укрзалізниці, які заплановані на 2021 рік, торкнуться переважно плацкартних вагонів — для цього Укрзалізниця посилює свої ремонтні потужності, щоб мати змогу сформувати оновлений рухомий склад саме для соціальних перевезень.

«При цьому ми об'єднали і вагони, і інфраструктурні проєкти в одну бюджетну програму. Але ми допускаємо, що якщо в середині року буде різна динаміка за різними напрямками програми, то ми будемо клопотати про перерозподіл на користь того, щоб, наприклад, збільшити кількість вагонів», — резюмував директор філії «Пасажирська компанія».

Як повідомлялося, Укрзалізниця оголосила тендер через систему «Prozorro.Публічні закупівлі» на придбання 100 пасажирських вагонів загальною вартістю 3,044 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-