Експерти прогнозують зростання цін на свинину

Експерти прогнозують зростання цін на свинину

Укрінформ
Зростання ціни на живих свиней на 21% у кінці лютого цього року в порівнянні з кінцем січня (46,1 грн/кг проти 38,4 грн/кг) найімовірніше збережеться як мінімум до кінця третього кварталу.

Так вважає голова Ради директорів агрохолдингу KSG Agro Сергій Касьянов, чиї висновки підтверджує і президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко, повідомляє Укрінформу пресслужба агрохолдингу.

Касьянов зауважив, що кінець року виявився нехарактерним і досить песимістичним для свинарів. Карантинна криза, а також пов'язані з нею обмеження та локдауни скоротили платоспроможний попит на свинарську продукцію навіть у традиційно піковий період - новорічно-різдвяні свята. У результаті пропозиція стабільно перевищувала попит, а частина свинарів, не знайшовши можливості продати свинину, почала скорочувати поголів'я.

"Тепер ми зіткнулися з ситуацією, коли попит у лютому оживає, а досить демократична ціна на свинину в роздріб, у порівнянні, наприклад, з курячим філе, спонукає споживача віддавати перевагу свинині. Вступ України в теплу пору, весняні свята (масниця та Міжнародний жіночий день) - додатковий сезонний фактор підвищення попиту на м'ясо. Але в цьому році зростання попиту натрапить на брак пропозиції, адже поголів'я скоротилося, а, значить, ціна буде рости", - зазначив експерт.

Касьянов також вважає, що недолік пропозиції свинини вже не може бути компенсований імпортом. Оскільки тенденція зростання як попиту, так і ціни на свинину в лютому цього року характерна і для європейських країн, і для США. І місцевим свинарям потрібно насичувати місцеві ринки.

«Ми спілкуємося з американськими колегами, і там прогнозують, що місцеві свинарі вже влітку зможуть збільшити свої доходи, заробляючи на 30 долл. більше за голову, ніж торік», - сказав він.

Ще одним фактором підвищення ціни на свинину українські свинарі називають зростання вартості курятини.

Оксана Юрченко відзначає, що станом на початок 2021 р. цінові параметри свинини відкотилися до рівня 2017 року, коли галузь виходила з кризи.

Читайте також: В Україні подешевшали свинина та курятина — Держстат

Вона підтверджує, що в кінці минулого року сезонний фактор не спрацював і глобальне падіння ціни перед новорічними святами стало несподіваним для ринку. Для свинарів це виявилося справжнім ударом, оскільки вони планували до 40% свиней реалізувати напередодні новорічно-різдвяних святкувань. На ринку стався виплеск продукції на тлі відсутності попиту. В результаті цінового дисбалансу вартість свинини впала до 34 грн/кг від переробників. У цих умовах багато переробників скоротили поголів'я, в тому числі кількість свиноматок.

«Тепер спостерігаємо ситуацію, коли попит відроджується, а достатньої пропозиції немає. Січень 2021 року майже збігається з січнем 2019 р. При цьому глобальних обсягів імпорту в Україну не відбулося. Ціна буде зростати і далі, оскільки зростає попит. Таким чином, ми можемо говорити про поступовий вихід з цінового дна до рівня середніх цін на живих свиней за останні три роки», - резюмує глава АСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-