Доходи Украероруху торік зменшилися на 67%

Доходи Украероруху торік зменшилися на 67%

Укрінформ
У 2020 році доходи Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) за надані послуги зменшилися на 67% порівняно з 2019 роком. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Украероруху.

"Різке зниження інтенсивності повітряного руху у 2020 році у зв’язку з безпрецедентною світовою кризою авіаційної галузі, яку спричинила пандемія, карантинні обмеження урядів багатьох країн, у тому числі повне припинення авіасполучення, закриття кордонів (із піковим падінням авіатрафіку до 95 – 98%) призвело до критичного зменшення доходів від надання аеронавігаційних послуг – на 67% порівняно з 2019 роком", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що від’ємний фінансовий результат діяльності Украероруху у розмірі 1,04 млрд грн за три квартали 2020 року має низку об’єктивних економічних причин, що полягають у зменшенні доходів підприємства у зв’язку зі зниженням інтенсивності польотів у небі над країною та зменшенні середньої злітної маси літаків, що є одним із важливих факторів розрахунку плати за аеронавігаційне обслуговування, а також постійним характером витрат переважної більшості статей (як і будь-якого провайдера аеронавігаційного обслуговування у світі), які не залежать від обсягів наданих послуг. Незважаючи на кількість повітряних суден у певному секторі повітряного простору, всі засоби зв’язку, навігації та спостереження працюють у незмінному режимі, а на робочих місцях постійно перебуває диспетчерський та інженерний персонал, аби забезпечити виконання функцій безпеки польотів.

Украерорух вжив безпрецедентних заходів із тимчасового скорочення видатків: зниження витрат на персонал за рахунок введення режиму простою та неповного робочого часу, призупинення всіх соціальних програм, тимчасове призупинення програми інвестицій та розвитку підприємства, перегляд та скорочення до мінімально можливого рівня всіх категорій операційних витрат, із залишенням лише необхідних для забезпечення безперебійного функціонування аеронавігаційної системи країни.

Завдяки цьому у 2020 році вдалось досягти неможливого – економії витрат на 39% від плану та на 37% від факту попереднього року (без врахування курсових різниць та резерву сумнівних боргів).

Однак така економія, якої вдалося досягти, не покриває раптового падіння доходів на 67 % – в той час коли діяльність провайдера вимагає здійснення безперебійної роботи.

У рекордно короткі терміни Украерорух залучив кредит ЄБРР – перший виданий в Україні за програмою підтримки ліквідності, що дозволив стабілізувати фінансовий стан підприємства. Фінансова допомога була надана терміном на 3 роки, з ефективною комерційною ставкою, що не міг запропонувати жоден український банк, при цьому без жодного майнового забезпечення під надані фінансові ресурси.

Разом із тим, умовою використання другої половини цього кредиту ЄБРР у 2021 році було успішне завершення технічної інтеграції України до Спільної систем маршрутних зборів Євроконтролю. Не в останню чергу завдяки зусиллям, докладеним Украерорухом, це завдання була успішно реалізоване, що дозволило забезпечити фінансову стабільність підприємства та аеронавігаційної системи України на 2021 рік.

Читайте також: В Украерорусі повідомили про зменшення авіатрафіку в січні на 54,2%

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2020 року Україна тимчасово зупинила в рамках карантинних заходів через пандемію COVID-19 авіасполучення. З 5 червня минулого року в Україні відновили внутрішнє авіасполучення і 15 червня – міжнародне.

Кількість польотів у повітряному просторі, що перебуває під відповідальністю України, у 2020 році становила 142 047 рейсів, що на 57,6% менше, ніж за 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-