В Україні розробляють програму фінансового лізингу на житло під 5% - Тимошенко

В Україні розробляють програму фінансового лізингу на житло під 5% - Тимошенко

Оновлено
Укрінформ
Міністерство фінансів спільно з профільними комітетами Верховної Ради розробляє програму фінансового лізингу на житло в межах 5% річних.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура», передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

«Фінансовий лізинг – це окрема програма, якою також займається Міністерство фінансів разом з профільними комітетами Верховної Ради. Ми будемо мати іпотеку під 7% і фінансовий лізинг, сподіваємося, під 5%», – зазначив Тимошенко.

За його словами, програмою фінансового лізингу зможуть скористатися медичні працівники, військові, педагоги, поліцейські та соціально незахищені верстви населення.

«Сподіваємось, що ми зможемо це зробити також для внутрішньо переміщених осіб. Це те, про що багато-багато років говорили, але механізму фактично не було. Ми знайшли такий механізм», – сказав заступник керівника ОП.

Він також нагадав, що кілька тижнів тому Кабінет Міністрів ухвалив деякі рішення, що дадуть змогу запустити іпотечну програму під 7% річних.

«Зараз ми працюємо разом з Міністерством фінансів, з Нацбанком, щоб вийти на доступну та зрозумілу кожному громадянину іпотеку», – зауважив Тимошенко.

Перший внесок за іпотечним кредитом має становити 20%, а строк виплати – від 20 до 30 років, уточнив він.

За його словами, цей проєкт є одним із пріоритетних для Президента. «Витрати на іпотеку мають бути не більшими, ніж 50% місячного доходу сім’ї», - заявив Тимошенко.

«Сподіваюся, що в першому півріччі, як поставив завдання Президент, ця іпотека і фінансовий лізинг будуть запущені. І це дасть найголовніше – житло людям. Друге – величезний мультиплікатор економіки», – резюмував Тимошенко.

Читайте також: Кабмін спростив умови надання іпотеки під 7%

Нова програма буде реалізована через ПрАТ «Укрфінжитло» на умовах фіксованої ставки 7%, терміном до 30 років із першим внеском 20%. Також передбачено використання інструменту фінансового лізингу на умовах нульового першого внеску та під 5%.

«Ми плануємо розпочати випуск іпотечних кредитів уже цього року. Укрфінжитло буде здійснювати рефінансування іпотечних кредитів та фінансового лізингу завдяки ОВДП. Держава через «Укрфінжитло» надає гарантії й виступає посередником між банком і громадянином», — розповів гендиректор «Укрфінжитло» Василь Шкураков.

Таким чином, наголосив він, громадяни з невисоким рівнем доходу отримають можливість придбати житло й не боятися, що через рік або два відсоткова ставка зміниться і помешкання заберуть.

За даними Національного банку, за минулий рік іпотечний ринок показав незначний ріст. Обсяг іпотеки збільшився на 11 %, ставка за іпотечними кредитами знизилася більше ніж на 6% і на кінець 2020 року сягнула від 12,8 до 16% річних. За 2020 рік було видано 5,5 тис. іпотечних кредитів, що більше, ніж за 2019 рік. Проте лише чверть кредитів було видано сім’ям, які мають місячний дохід менше ніж 20 тис. грн. При цьому 85% іпотечних кредитів видається на вторинне житло. Зараз пріоритетом для держави є саме первинне житло, оскільки його будівництво дає приріст для ВВП.

Нагадаємо, компанія «Укрфінжитло» була створена наприкінці 2020 року. За умов її докапіталізації урядом, вона забезпечить 20 тис. сімей доступним іпотечним кредитом уже у 2021 році.

Як повідомлялося, раніше Президент Володимир Зеленський під час форуму «Україна 30. Інфраструктура» заявив, що програма «Доступна іпотека», яка спростить доступ до іпотеки і пропонуватиме ставку до 7%, буде спрощуватись щомісячно. За його словами, також в Україні розробляється окрема лізингова програма під 5% для тих, хто отримує заробітну платню з бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-