Мільйонні борги Донецькоблгазу: Оператор ГТС просить перевірити підприємство

Мільйонні борги Донецькоблгазу: Оператор ГТС просить перевірити підприємство

Укрінформ
ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) звернулося до правоохоронних органів з проханням надати правову оцінку діяльності ПАТ «Донецькоблгаз» через борги підприємства. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ОГТСУ.

Зазначається, що станом на 11 лютого Донецькоблгаз є найбільшим боржником перед ОГТСУ, а його несплати – це третина від загального боргу всіх облгазів. Так, у 2020 році Донецькоблгаз, стверджують в ОГТСУ, на власні виробничо-технічні витрати відібрав 81 млн кубометрів газу на суму 574 млн грн, з яких досі не сплатив 73% боргу (або 417 млн грн).

ТОВ «Оператор ГТС України» також звертає увагу правоохоронних органів на аномальну динаміку відборів газу Донецькоблгазом у листопаді-грудні 2020 року. Якщо в січні-березні 2020 року підприємство відбирало 3,2-4,5 млн кубометрів газу, акумулювавши 65 млн грн нарахувань до сплати, в неопалювальний сезон споживало 1,2 – 8,8 млн кубометрів та не утворювало нових боргів, то з настанням опалювального сезону почало стрімко збільшувати відбори.

"У листопаді і грудні Донецькоблгаз відібрав 42,2 млн кубометрів газу, а, за оперативними даними, у січні 2021 року – ще 24,2 млн кубометрів. Тобто, середньомісячні відбори за листопад-грудень зросли у шість разів у порівнянні з середнім показником за рік. При цьому виробничо-технологічні витрати підприємства досягли 25% від усього обсягу транспортування газу, у той час як у інших облгазів цей показник в середньому складає 4-5%", - повідомили в ОГТСУ.

У результаті загальний борг Донецькоблгазу за останні два місяці 2020 року зріс у вісім разів, до 417 млн грн, підрахували у ТОВ «Оператор ГТС України». За оцінками фахівців ОГТСУ, у разі непогашення боргу в січні 2021 року він зросте ще приблизно на 269 млн грн.

Читайте також: ОГТСУ відсудив у облгазів 238 мільйонів боргів за відібраний газ

У зв’язку з цим ОГТСУ також звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з проханням перевірити діяльність Донецькоблгазу. За результатами проведення позапланової виїзної перевірки НКРЕКП за порушення вимог законодавства та ліцензійних умов Донецькоблгаз 10 лютого 2021 року оштрафовано на 102 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-