Укроборонпром цьогоріч зекономив на закупівлях 657 мільйонів

Укроборонпром цьогоріч зекономив на закупівлях 657 мільйонів

Інфографіка
Укрінформ
Підприємства держконцерну «Укроборонпром» завдяки переходу на закупівлі через систему Prozorro з 1 січня 2020 року заощадили 657 мільйонів гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба концерну.

При цьому 171 млн грн вдалось заощадити, об’єднавши закупівлі одного й того самого товару або послуг підприємств концерну в один тендер. Так, на централізованій закупівлі верстатів Укроборонпром зекономив 57,4 млн грн, газу – 50 млн грн, електроенергії – 33 млн грн, страхуванні вантажів – 21,6 млн грн, аудиторських послугах – 5,7 млн грн, бронюванні готелів – 2 млн грн, талонах на пальне – 1,3 млн грн, уточнили в пресслужбі.

Зазначається, що у 2020 році підприємства концерну оголосили та провели понад 20 тисяч тендерів загальною вартістю у понад 8 млрд гривень. Найбільше підприємства Укроборонпрому закуповували електроенергію та газ, виробниче устаткування та складові до нього, мастильну оливу та охолоджуючі рідини, запасні частини.

За даними держконцерну, понад 5,5 тисяч постачальників взяли участь у тендерах: в середньому 2,2 постачальники змагалися за перемогу у кожному з них.

Як нагадали в пресслужбі, раніше усі закупівлі концерну відбувались на закритому майданчику – тільки зареєстровані на ньому постачальники могли взяти участь у тендерах. Втім, беручи до уваги, що переважна більшість закупівель не становить військової таємниці, а закон України “Про публічні закупівлі” не поширюється на підприємства Укроборонпрому, нова команда концерну зобов’язала всі свої підприємства добровільно перевести на систему Prozorro з 1 січня 2020 року.

Читайте також: Укроборонпром презентував військовим і науковцям високотехнологічну продукцію

“Ми докладаємо багато зусиль, аби всі наші тендери на Prozorro були підготовлені кваліфіковано та якісно, аби всі наші рішення були справедливими та ефективними. Ми відвойовуємо втрачену колись довіру бізнесу до нас, адже добре розуміємо: більша кількість учасників прийде на торги – кращу ціну на товар чи послугу ми отримаємо. Саме тому цьогоріч ми створили систему розгляду скарг, щоб будь-який учасник тендеру, які проводять наші підприємства, міг повідомити концерн про порушення його прав та інтересів”, – пояснила директор із закупівель концерну Надія Бігун зміни у системі закупівель Укроборонпрому у 2020 році.

“Протягом 2020 року ми приділяли багато уваги навчанню закупівельників на наших підприємствах, напрацьовували примірні специфікації, конкурсну документацію, типові договори. У 2021 році ми хочемо сфокусуватися на плануванні закупівель та автоматизації бізнес-процесу до та після тендеру”, – підсумувала Бігун.

Як повідомлялося, підприємства Укроборонпрому виконали 100% контрактів за державним оборонним замовленням (ДОЗ) у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-