АРМА розпочало повноцінну експлуатацію Реєстру арештованих активів

АРМА розпочало повноцінну експлуатацію Реєстру арештованих активів

Укрінформ
Після року дослідної (тестової) експлуатації Реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) розпочало повноцінну експлуатацію ресурсу.

Про це повідомляється на сайті АРМА, передає Укрінформ.

"Набрало чинності Положення про Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні", - зазначили в АРМА.

Запуск Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадження, було здійснено в тестовому режимі у грудні 2019 року. Під час дослідної експлуатації проводилося наповнення Реєстру, але виключно наявною в АРМА інформацією щодо арештованих активів, які передано в управління Агентства.

Після завершення інтеграції Реєстру з іншими реєстрами та базами даних (Єдиний реєстр судових рішень, Автоматизована система виконавчого провадження, Єдиний реєстр досудових розслідувань) Реєстр тепер наповнюється інформацією про арештовані активи переважно в автоматизованому режимі.

Правовою підставою формування та ведення Реєстру стала стаття 25 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Водночас, положення про Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні було затверджено наказом АРМА 1 жовтня 2020 року № 418 було та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 4 грудня 2020 року за № 1217/35500.

Затвердженим Положенням про Реєстр визначено, що Реєстр утворений та ведеться з метою: систематизації відомостей про застосування арешту активів як заходу забезпечення кримінального провадження чи цивільного судочинства в єдиній електронній базі даних; забезпечення органів прокуратури, досудового розслідування та АРМА актуальною інформацією про активи, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави; прозорості діяльності з управління активами, переданими АРМА для здійснення визначених законодавством заходів з управління ними.

Читайте також: Кабмін пропонує розширити повноваження АРМА на управління арештованими активами

Також Положенням визначено перелік даних, що вносяться до Реєстру, та підстави для внесення таких даних.

Водночас Положення про Реєстр визначає обмеження у доступі до Реєстру: керівників прокуратур, органів досудового розслідування, прокурорів, слідчих, детективів – у межах кримінальних проваджень, щодо яких ними здійснюється проводиться досудове розслідування та нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування або організація досудового розслідування (відповідно), у межах справ про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, щодо яких ними здійснюються заходи, передбачені законодавством; уповноважених осіб органів прокуратури, досудового розслідування, які виконують функції з інформаційно-аналітичного забезпечення правоохоронних органів та ведення спеціальних обліків, працівників АРМА – в межах наданих адміністратором прав доступу для отримання інформації, необхідної для виконання своїх повноважень, визначених законодавством.

Знайти Реєстр можна за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, Агентство з управління й менеджменту активів із початку року до кінця жовтня перерахувало до бюджету 13 млн грн від своєї діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-