Глава Мінфіну прокоментував повернення «Кузнею на Рибальському» боргу державі

Глава Мінфіну прокоментував повернення «Кузнею на Рибальському» боргу державі

Укрінформ
Наприкінці листопада ПрАТ "Завод Кузня на Рибальському" повернуло до держбюджету кошти, які Міністерство фінансів виплатило за його боргами.

Коментуючи на прохання Укрінформу цю подію, міністр фінансів України Сергій Марченко наголосив: “Ситуація, коли держава змушена розраховуватися із банком за прострочену заборгованість приватної компанії, для останніх років нетипова, але й не унікальна. Річ у тім, що ПрАТ, яке мало за кошти державного Укрексімбанку виконати замовлення Міністерства оборони, не змогло вчасно розрахуватися з кредитором. Тому й спрацював механізм держгарантій - Міністерство фінансів змушене було заплатити банку. Одразу ж ми задіяли передбачені законом механізми стягнення заборгованості безпосередньо із позичальника. І щойно у листопаді Міноборони переказало “Кузні” майже 700 мільйонів гривень на виконання замовлення, прострочену заборгованість підприємства перед державою — 300 мільйонів гривень — було погашено. Крім того, завод сплатив понад 6 мільйонів гривень пені.

За словами Сергія Марченка, згідно з кредитним договором, до кінця року компанія має заплатити банкові ще 40 мільйонів гривень. Порівняно із основою частиною заборгованості це — незначна сума. Тобто, “фінансову пожежу” вдалося загасити.  

При цьому, як наголошує урядовець, ситуація, коли хтось із кимось вчасно не розрахувався, могла статися в будь-який момент із будь-яким суб’єктом господарювання. І якщо на це вчасно реагувати, про особливі небезпеки не йдеться: держава спроможна компенсували збитки. Тим паче, коли йдеться про працююче підприємство. Податкова має інструментарій, необхідний для стягнення заборгованості. “Словом, ситуація нині кардинально відрізняється від подій кінця 90-их — початку 2000-х років, коли у багатьох випадках державні гарантії надавалися на кредити, що брались фіктивними фірмами. Зараз же такі схеми неможливі”, - запевнив Марченко.     

Конфлікт довкола боргу “Кузні на Рибальському” урядовець вважає вичерпаним. “Тепер є надія, що всі “отримають своє”: Міноборони — корабель, ПрАТ “Кузня на Рибальському” - гроші за виконане замовлення, Укрексімбанк — поверне позичені кошти й заробить на відсотках”, - наголошує глава Мінфіну.

Читайте також: Продаж "Кузні на Рибальському": НАЗК перевіряє, чи був у Порошенка конфлікт інтересів

Довідково: У 2017 році уряд надав держгарантію за кредитом ПрАТ “Завод Кузня на Рибальському” від Укрексімбанку. Підприємство позичило 334 мільйони гривень. У період з 27 липня 2018-го по 24 жовтня 2019 року завод повернув банку 330 тисяч гривень боргу і сплатив відсотки — майже 36 мільйонів. Але на початку нинішнього року Укрексімбанк звернувся до Мінфіну з вимогою про виконання гарантійних зобов’язань. Адже завод не зміг здійснити черговий платіж. Загалом із квітня по листопад на виконання гарантійних зобов’язань Держказначейство перерахувало банку понад 301 мільйон гривень (252 мільйони - сума боргу, понад 48 мільйонів – відсотки, пів мільйона гривень  - пеня). 20 листопада "Завод Кузня на Рибальському" погасив усю заборгованість перед бюджетом. Після того, як отримав від Міністерства оборони 688 мільйонів гривень на виконання замовлення. 

Нагадаємо, до листопада 2018 року 73,9% акцій ПрАТ "Завод Кузня на Рибальському" належали Петру Порошенку, а 20,1% - Ігорю Кононенку. Восени 2018-го 100% акцій підприємства придбав Сергій Тігіпко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-