У проєкті бюджету-2021 недостатньо грошей для фінансування судової системи – ВРП

У проєкті бюджету-2021 недостатньо грошей для фінансування судової системи – ВРП

Укрінформ
У Вищій раді правосуддя заявили про недостатність коштів, передбачених проєктом державного бюджету-2021, для фінансування судової системи.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба ВРП.

«Обсяги видатків, передбачених у проєкті закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» для забезпечення діяльності судової влади, не відповідають реальній потребі. На цьому наголошується у листах, які Вища рада правосуддя надіслала керівникам двох парламентських комітетів – з питань правової політики та з питань бюджету», - йдеться у повідомленні.

У ВРП зазначають, що найбільше занепокоєння викликає обсяг видатків на оплату праці суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

Читайте також: НАБУ виклало листування і документи у справі про заволодіння 81 мільйоном Нацгвардії

Наголошується, що напередодні підготовки законопроєкту «Про Державний бюджет України на 2021 рік» ВРП надіслала до уряду пріоритетні завдання фінансового забезпечення судової влади та її незалежності на період 2021–2023 років. З-поміж цих пріоритетів – забезпечення в повному обсязі видатків на виплату суддівської винагороди у визначеному законодавством розмірі, оплату праці працівників апаратів судів, а також нарахування на заробітну плату.

У ВРП інформують, що під час доопрацювання проєкту закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» Комітет ВР з питань правової політики запропонував збільшити видатки загального фонду за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» на 5,6 млрд гривень.

Читайте також: Голосів на підтримку законопроєкту про масову вакцинацію у Раді немає — депутат

Окремо 10 листопада ВРП звернулася до Мінфіну з проханням врахувати пропозиції Комітету ВР під час підготовки проєкту закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» до другого читання.

«Однак у схваленому Кабінетом Міністрів України та направленому до Верховної Ради України для розгляду у другому читанні законопроєкті ці пропозиції не враховані», - уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що 30 листопада Державна судова адміністрація звернулася до ВРП з листом, у якому повідомила, що граничні обсяги видатків ДСА як головного розпорядника бюджетних коштів на 2021 рік становлять 15,653 млрд грн.

«Виходячи з цього, грошовою винагородою в наступному році будуть забезпечені лише 5245 суддів та 22 287 працівників апаратів судів (при фактичній кількості працівників апаратів судів станом на 1 листопада 2020 року – 25 070). Інші видатки споживання апеляційних та місцевих судів забезпечені лише на 29% (447,6 млн грн при потребі 1,5 млрд гривень)», - повідомили у ВРП.

Читайте також: Детінізація та ліквідація корупції: Шмигаль назвав статті наповнення бюджету-2021

Окрім того, як уточнюється, у своїх листах до голів правового та бюджетного комітетів ВР ВРП звертає увагу на те, що статтею 7 проєкту закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» пропонується встановити з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум, зокрема, для працездатних осіб у розмірі 2270 грн, а для визначення базового посадового окладу судді пропонується встановлювати окремий розмір прожиткового мінімуму – 2102 гривні.

Разом з тим, відповідно до частини третьої статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» базовий розмір посадового окладу судді становить певну кількість прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, без будь-яких застережень, уточнень та винятків, наголошують у ВРП.

Читайте також: Україні не варто очікувати списання боргів від МВФ - Милованов

Тож ВРП звернулася до голови Комітету ВР з питань правової політики Андрія Костіна та голови Комітету ВР з питань бюджету Юрія Арістова із проханням посприяти у забезпеченні критично необхідних видатків державного бюджету для ДСА на 2021 рік за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

Як повідомлялося, 27 листопада законопроєкт "Про Державний бюджет України на 2021 рік" до другого читання надійшов до Верховної Ради.

Кабінет Міністрів 26 листопада схвалив проєкт держбюджету-2021 до другого читання та направив його до Верховної Ради.

Верховна Рада 5 листопада ухвалила в першому читанні законопроєкт про Державний бюджет України на 2021 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-