Україна готує низку інфраструктурних проєктів у рамках ОЧЕС – Криклій

Україна готує низку інфраструктурних проєктів у рамках ОЧЕС – Криклій

Укрінформ
Україна вкрай зацікавлена розвивати подальше співробітництво з Молдовою, Румунією, Болгарією та Туреччиною задля забезпечення перевезення вантажів в Чорноморському регіоні у рамках діяльності Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС).

Як передає Укрінформ, про це сказав міністр інфраструктури Владислав Криклій під час онлайн-засідання міністрів транспорту країн-учасниць ОЧЕС, повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

«Сьогодні ми спостерігаємо позитивні тенденції зростання об’ємів зовнішньої торгівлі України з країнами-учасницями ОЧЕС. А це, у свою чергу, потребує надання якісних послуг з перевезення вантажів між нашими державами. Для цього Україна активно проводить роботу як на двосторонньому рівні, так і на виконання домовленостей, досягнутих в рамках діяльності ОЧЕС. І ми готові надалі поглиблювати цю співпрацю», - заявив Криклій.

За його словами, наразі Мінінфраструктури активно співпрацює з Єврокомісією у розвитку автошляху в напрямку від Одеси через територію Молдови, Румунії та Болгарії, що є частиною Чорноморської кільцевої автомагістралі та Транс’європейської мережі TEN-T. І задля збільшення пропускної здатності цієї автомагістралі Україна вкрай зацікавлена розвивати подальше співробітництво з Румунією, Болгарією та Туреччиною. Разом із тим, враховуючи необхідність побудови мосту через річку Дунай у рамках цього проєкту, українська сторона вбачає необхідність посилення співпраці з Румунією щодо визначення маршруту руху.

Криклій також повідомив про наміри України об’єднати зусилля для створення єдиної платформи для обміну електронними дозволами на міжнародні автоперевезення. Спільно з Молдовою та Туреччиною міністерство вже працює над запуском такого пілотного проєкту в рамках ОЧЕС.

Читайте також: Україна вперше висунула свого кандидата на посаду генсека ОЧЕС

Крім цього, одним із пріоритетних напрямів співпраці для української сторони є розвиток інтермодальних перевезень у Чорноморському регіоні з розширенням на Європу та Балтію. Криклій зауважив, що наразі спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку та Міжнародною фінансовою корпорацією Мінінфраструктури активно готується до надання в концесію залізнично-поромного комплексу, першого і контейнерного терміналів Чорноморського морського порту.

Організація чорноморського економічного співробітництва є першим великим інтеграційним об’єднанням в Чорноморському регіоні, яке поєднало держави, що розвивались, орієнтуючись на принципово різні економічні й політичні моделі. До складу Організації входить 12 країн: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія (з квітня 2004 року), Туреччина та Україна. Відбувається процес приєднання до ОЧЕС Північної Македонії.

За даними МЗС, загальна площа території країн-членів ОЧЕС - близько 20 млн кв км, з населенням близько 337 млн осіб та щорічним обсягом торгівлі між країнами Організації майже 264 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-