Виробників енергії з біопалива пропонують звільнити від податку за викиди CO2

Виробників енергії з біопалива пропонують звільнити від податку за викиди CO2

Укрінформ
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з Міністерством енергетики та Біоенергетичною асоціацією (UABIO) розробили законопроєкт, який передбачає звільнення підприємств, що виробляють енергію з біопалива, від сплати податку за викиди CO2.

Як передає Укрінформ, про це йшлося на онлайн-нараді представників Держенергоефективності, Міненерго, Мінфіну, Державної податкової служби та UABIO, повідомляє пресслужба Держенергоефективності.

«Спільно з Міненерго розробили цілу низку законопроєктів, щоб створити сприятливі умови для використання місцевих видів палива. Один з них - звільнення біопалива від податку на викиди CO2», - зазначив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Він окреслив важливість законопроєкту для зменшення імпорту газу та активізації вітчизняної біоенергетики та зазначив, що цей документ – ще один крок для розвитку української біоенергетики.

«Зважаючи на значний потенціал біоенергетики, ми маємо всі ресурси, щоб зменшити імпорт блакитного палива. Адже кожна гігакалорія теплової енергії, вироблена з вітчизняного біопалива, залишається в економіці країни», - наголосив Шафаренко.

За словами голови правління UABIO Георгія Гелетухи, сьогодні підприємства, які генерують енергію та спалюють біопаливо, є платниками податку за викиди CO2, що не відповідає світовій практиці, оскільки біопаливо вважається CO2-нейтральним, адже при його спалюванні утворюється стільки двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

Читайте також: В Україні впровадять систему електронної торгівлі твердим біопаливом

Очікується, що прийняття розробленого законопроєкту сприятиме збільшенню потужностей, що виробляють енергію з біопалива; зниженню цін на енергію з біомаси; залученню іноземних та вітчизняних інвестицій у сферу виробництва енергії з відновлюваних джерел; збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, створенню додаткових робочих місць; приведенню законодавства до загальноприйнятих світових практик, виконанню міжнародних зобов’язань, цілей щодо забезпечення сталого розвитку.

«При сприятливому інвестиційному кліматі та усуненні перешкод нормативно-правового забезпечення діяльності, на виробництво теплової енергії з біопалива можна перевести значну частину підприємств ТКЕ (теплокомуненерго – ред.)», - наголосив Шафаренко.

Представники Міністерства фінансів та Державної податкової служби зазначили, що у цілому підтримують законопроєкт щодо звільнення біопалива від податку за викиди CO2. При цьому в ДПС вважають, що для коректного адміністрування зазначеної норми необхідно створити реєстр установок, що працюють на біопаливі. Ведення такого реєстру запропоновано здійснювати Держенергоефективності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-