Загрози роботі системи публічних закупівель Prozorro немає

Загрози роботі системи публічних закупівель Prozorro немає

Оновлено
Укрінформ
Правоохоронці завершили слідство за фактом незаконного заволодіння частки у статутному капіталі майданчика системи Prozorro ТОВ «Держзакупівлі.Онлайн». 

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Київської міської прокуратури.

Згідно з матеріалами слідства, у 2017 році в учасників злочинної групи, очолюваної колишнім правоохоронцем, виник злочинний умисел отримати контроль над товариством «Держзакупівлі.Онлайн», більш відомого як інтернет-ресурс, що входить до системи публічних закупівель Prozorro.

З цією метою зловмисники під погрозами насильства змусили одного зі співвласників компанії укласти вдаваний договір на відчуження належної йому частки корпоративних прав у розмірі 50% статутного капіталу. Вартість частки становила 500 тис. дол.

У подальшому для легалізації незаконно одержаного майна учасники групи створили ланцюг цивільно-правових відносин з переоформлення прав на підставних осіб.

Наразі трьом співвиконавцям злочину оголошено про завершення слідства та відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Читайте також: Електронна система Prozorro платитиме тим, хто виявляє її вразливості

Досудове розслідування проводили слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого місті Києві, оперативний супровід - Управління СБУ в Черкаській області.

Як зазначають у прокуратурі, наразі загрози роботі системи публічних закупівель Prozorro немає.

У Prozorro згодом заявили, що на систему не було рейдерських атак. 

«В українських медіа з'явилась новина про розслідування Київською прокуратурою спроби рейдерської атаки на один із акредитованих майданчиків у системі публічних закупівель Prozorro. Зокрема, у публікаціях йдеться, що загрози роботі системи публічних закупівель Prozorro на теперішній час немає. Також деякі медіа поширили новину про те, що відбулася спроба рейдерської атаки на систему Prozorro», - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що у дійсності ніякої загрози безпеці електронної системи Prozorro немає і ніколи було, а сама система публічних закупівель разом із державним підприємством "Прозорро" на 100% належить державі (підпорядковується Кабміну). 

Система Prozorro побудована за дворівневою системою: є центральна база даних та модуль аукціонів, які адмініструє ДП “Прозорро”. А є акредитовані приватні майданчики, які створюють користувацький інтерфейс та надають клієнтам підтримку. Власне, така розгалуженість системи якраз робить будь-які несанкціоновані втручання у електронну систему та базу даних неможливими.

Отже, майданчик, про який йдеться у публікаціях в медіа — це приватна компанія, яка серед іншого надає послуги з доступу до системи публічних закупівель Prozorro. Водночас вона не входить до Prozorro, не є одним із сайтів Prozorro. Ситуація від  2017 року, про яку повідомила прокуратура, жодним чином не стосується державного підприємства “Прозорро”.  

"Отже, ані корпоративних, ані технологічних атак на систему Prozorro не було", - йдеться в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-