Україна та Польща спільно розвиватимуть транспортний коридор Гданськ - Чорне море

Україна та Польща спільно розвиватимуть транспортний коридор Гданськ - Чорне море

Укрінформ
Україна та Польща спільно розвиватимуть транспортний коридор Гданськ - Чорне море для збільшення обсягів торгівлі.

Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій на Українсько-польському економічному форумі в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для збільшення обсягу торгівлі між Польщею та Україною ми започатковуємо співпрацю з розвитку транспортного коридору Гданськ - Чорне море і сьогодні буде підписаний меморандум між Адміністрацією морських портів (України - ред.) та правлінням морського порту Гданськ", - сказав Криклій.

Він додав, що Україна і Польща мають спільну амбітну мету активно розвиватись і це буде виходити значно швидше через реалізацію спільного транзитного та інфраструктурного потенціалу.

"Серед пріоритетів наших - розбудова транспортного коридору між Балтійським і Чорним морем і вже багато зроблено цього року", - зауважив Криклій.

Він додав, що в рамках реалізації президентської програми "Велике будівництво" в Україні будують 6 тисяч кілометрів доріг, з яких 4 тис. км доріг - державного значення, в тому числі 5 млрд грн виділили на будівництво міжнародного транспортного коридору "Go highway" і вже понад 100 км доріг цього проєкту побудували та відремонтували цього року.

Читайте також: Україна та ЄІБ продовжать проєкт з оновлення громадського транспорту - Криклій

"Наступного року розпочнеться велика реконструкція траси М-05 Київ - Одеса і там теж частина проєкту Gohighway, а це власне поєднання нашого Балтійського і Чорного моря, поєднання Гданська і портів великої Одеси", - наголосив міністр.

Польща і Україна є стратегічними партнерами, зауважив він, і запросив польський бізнес брати участь у інвестиційних проєктах в Україні.

Як наголосив президент Польщі Анджей Дуда, новий транспортний коридор між Україною і Польщею буде істотним елементом міжнародної транспортної мережі і сприятиме розвитку України та Польщі.

“Я переконаний, що українські морські та сухопутні термінали можуть представити клієнтам привабливу пропозицію перевезення товарів в рамках узгодженого (з Варшавою – ред.) нового транспортного коридору між Польщею та Україною. Це сполучення треба розглядати як істотний елемент міжнародного транспортної мережі з потенціалом перевезення товарів із Західної Європи, Скандинавії, Туреччини та країн Східної Азії”,- заявив Дуда.

Він додав, що зараз потрібно спільно опрацювати деталі концепції цього коридору, узгоджуючи потенціал перевезення та фінансові аспекти.

Читайте також: Дуда на саміті Тримор’я ініціює питання співпраці з Україною

Дуда підкреслив, що Польща бачить активність України у багатьох міжнародних транспортних проєктах.

“Хочу запевнити, що ми підтримуватимемо обґрунтовані амбіції України відігравати роль важливого транспортного вузла у східній Європі і повного використання її потенціалу як транзитної країни”,- зауважив польський лідер.

Президент РП у своєму виступі важливим завданням на майбутнє назвав налагодження “мостів” між Україною та Польщею, завдяки розбудові фізичної інфраструктури - доріг, портів, прикордонних пунктів, логістичних терміналів, що потребують економіки сучасних країн.

Як повідомляв Укрінформ, президенти України і Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда перебувають в Одесі, де беруть участь в Українсько-польському економічному форумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-