Нацбанк ще не визначився, коли запускати е-гривню

Нацбанк ще не визначився, коли запускати е-гривню

Укрінформ
У Національному банку поки не визначились, коли запускати е-гривню, оскільки шукають необхідну ідею для цього проєкту. 

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю FinClub розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан.

"У нас зовні все виглядає як затишшя, тому що ми поки шукаємо необхідну ідею для цього проєкту. У проведеному пілоті е-гривня стала альтернативою для роздрібних розрахунків фізосіб. Перші питання, які виникають: «Як вона конкуруватиме з карткою? Чому пересічний українець почне користуватися е-гривнею, а не звичною карткою або готівкою?». Ми поки шукаємо відповіді на них", - сказав Шабан.

За його словами, подібні дискусії точаться і в інших країнах. Найбільшу активність в цьому плані, як зазвичай, виявляє Китай. Хтось дивиться на електронну валюту як на інструмент для великих корпоративних платежів, хтось – як на засіб для транскордонних платежів, хтось – як на «вертолітні» гроші. Швеція та Уругвай намагаються працювати з ними в роздробі.

"НБУ став досить інноваційним банком серед країн-учасниць, які запустили пілотні проєкти з електронною валютою. Про нас дізналися в світі, ми потрапили у звіти МВФ та вищу лігу. Ми пишаємося такими досягненнями. Зараз ми знаходимося в постійному діалозі з центробанками інших країн. Всі обговорення на рівні центробанків Франції, Канади, Сінгапуру, Швеції відбуваються за нашої участі. Ми висловлюємо свої думки і бачимо ті «граблі», на які наступають наші колеги. Але відповіді на питання про те, коли буде запущена е-гривня, у мене поки немає", - зазначив Шабан та додав, що у регуляторі наразі намагаються зрозуміти, які саме проблеми може вирішити е-гривня. Адже будь-який продукт повинен йти від потреби клієнта.

Читайте також: Нацбанк не має жодного невиконаного зобов’язання перед МВФ — Шевченко

Як відомо, пілотний проєкт Національного банку з вивчення можливості випуску власної цифрової валюти на базі технології блокчейн тривав з 2016 року. Його практична частина завершилася наприкінці 2018-го. У рамках пілотного проєкту регулятор досліджував, як електронна гривня може доповнити платіжний ландшафт України та сприяти підвищенню частки безготівкових розрахунків і зменшенню їх вартості. По суті, електрона гривня – це фіатна валюта в електронному вигляді, що обмінюватиметься на готівкові або безготівкові кошти у співвідношенні 1:1. Транзакції з е-гривнею можуть здійснюватися онлайн за допомогою комп’ютерів та мобільних девайсів (смартфонів, планшетів), якими на сьогодні наповнений ринок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-