Ціни на яблука в Україні сягнули максимуму за три роки - експерти

Ціни на яблука в Україні сягнули максимуму за три роки - експерти

Укрінформ
Оптові ціни на яблука в Україні в сезон 2020 року досягли максимуму за останні три роки -13 грн за кг.

Як передає Укрінформ, про це на підставі даних Української плодоовочевої асоціації (УПОА) повідомляє платформа Еast-fruit.

Зазначається, що на сьогодні середні оптові ціни на яблука в Україні коливаються в межах 11-13 грн / кг (0,39-0,46 дол.). Рік тому місцеві яблука реалізовувалися в середньому на 1-1,5 грн дешевше, а в кінці вересня 2018 року українські садівники відвантажували десертні яблука в середньому по 7-8 грн / кг (0,25-0,28 дол.).

На ситуацію цінову ситуацію істотно вплинули рекордно високі ціни на яблука на початку сезону: в середині липня українські садівники реалізовували перші партії яблук по 20-22 грн / кг (0,71-0,78 дол.). Також позначається затримка з початком нинішнього яблучного сезону в середньому на 7-10 днів у зв'язку з несприятливими погодними умовами в країні. До того ж, у квітні і травні в Україні було зафіксовано відразу кілька хвиль заморозків, що призвело до зниження валового збору ранніх сортів. Деякі виробники з центральних і західних областей повідомляли, що урожай знизився на 20-30%.

Разом з тим, українські садівники зараз активно займаються збором яблук осінніх сортів, відповідно, пропозиція на ринку збільшується з кожним днем ​​і ціни падають. За даними УПОА, на початку вересня виробники яблук реалізовували свою продукцію на 15-20% дорожче.

Читайте також: В Україні знижуються ціни на яблука

І оскільки на яблука пізніх сортів несприятливі погодні умови вплинули не так істотно, очікується, що в загальному валовий збір яблук в цьому сезоні не впаде нижче від торішнього рівня. Втім, через сильні дощі влітку, вважають аналітики УПОА, в цьому сезоні значна частина яблук буде невисокої якості і не буде довго зберігатися. Відповідно, фермери, намагатися реалізувати таку продукцію якомога швидше, що викличе подальше зниження цін на яблука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-