Створення лісосмуг сприятиме збільшенню врожайності зернових на 20% - експерти

Створення лісосмуг сприятиме збільшенню врожайності зернових на 20% - експерти

Укрінформ
Створення лісових смуг на полях степової зони України сприяє збільшенню врожайності зернових на 20%. 

Як передає Укрінформ, про це йшлося на тренінгу про системи полезахисних лісових смуг, який провела Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), і який транслювався на сайті та YouTube-каналі агентства.

Згідно із дослідженням вітчизняних вчених, результати яких обговорювалися під час тренінгу, потенціал зростання урожайності сільськогосподарських культур у системі лісосмуг за умови їх повноцінного функціонування) може сягати 20%, продуктивності пасовищ – 25%, виробництва молочної продукції – 12%.

"Приріст урожайності на кожні 0,5% заліснення ріллі – від 0,75% до 3,5%", - зазначив один з учасників заходу, заступник директора Державного підприємства "Степовий ім. В. М. Виноградова філіал УкрНДІЛГА" Ігор Тимощук.

У ході теоретичної частини тренінгу аудиторію ознайомили із результатами напрацювань у сфері визначення критеріїв та систем полезахисних лісосмуг. Було розглянуто питання їх конструкцій та розміщення, значення лісосмуг для ефективності сільськогосподарського виробництва, боротьби з ерозією та вимерзанням озимих посівів.

Обговорювалася проблематика придатності ґрунтових та гідрогеолого-меліоративних умов для створення полезахисних лісових смуг; вплив полезахисних лісових смуг на мікроклімат полів та урожайність сільгоспкультур; агролісомеліоративне районування; мінімально необхідна полезахисна лісистість; оптимізація систем захисних лісових насаджень в агроландшафтах.

Тренінг було організовано для фахівців, чия діяльність спрямована на відновлення та реконструкцію лісових смуг, захист ґрунтів від ерозії й утворення пилових бур, боротьбу з опустелюванням, агролісомеліоративне районування, оптимізацію системи захисних лісових насаджень в агроландшафтах степової зони України. На думку ФАО, цільовою аудиторію тренінгу є керівники сільськогосподарських підприємств, агрономи, фермери, лісівники, виробники енергетичних культур, представники об’єднаних територіальних громад, асоціації пасічників України, а також викладачів, науковців, посадовців.

Читайте також: В Україні розробили моделі управління лісосмугами

Практична частина тренінгу пройде 22 вересня на базі Брилівської дослідної станції та Державного підприємства «Дослідне господарство «Великі Клини» Південної державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації НААН (ІВПіМ). Останнє господарство є випробувальним майданчиком згідно договору між FAO та ІВПіМ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-