НБУ відніс банк

НБУ відніс банк "Аркада" до категорії проблемних

Укрінформ
Національний банк України відніс банк "Аркада" до категорії проблемних і запровадив особливий режим контролю.

Про це передає Укрінформ з посиланням на ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 19 серпня 2010 року, що оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Рішенням правління Національного банку України від 6 серпня 2020 року АТ «АКБ «Аркада» віднесено до категорії проблемних. Крім того, рішенням правління Національного банку України від 6 серпня 2020 року за діяльністю АТ «АКБ «Аркада» запроваджено особливий режим контролю та призначено куратора", - йдеться в документі.

У рамках указаного судової справи, Печерський районний суд м. Києва за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб наклав арешт на офіс банку "Аркада", який, всупереч інтересам вкладників, був переданий в іпотеку. Зазначається, що АТ «АКБ «Аркада», маючи проблеми з ліквідністю, безоплатно позбавився свого майна на суму понад 600 млн грн, що поставило під загрозу інтереси вкладників.

Так, Фондом гарантування вкладів було встановлено, що у вересні 2019 року ТОВ «Будеволюція», яке є пов`язаною з АТ «АКБ «Аркада» особою, було укладено договір позики в розмірі 260 млн грн. Як забезпечення виконання зобов`язання за договором позики, між кредитором та АТ «АКБ «Аркада» було укладено іпотечний договір, відповідно до умов якого банк передав в іпотеку комплекс своїх приміщень загальною площею 14102,9 кв. м та ринковою вартістю 554,781 млн грн; земельну ділянку площею 0,5283 га, ринковою вартістю 65,606 млн грн. У подальшому право власності на комплекс приміщень та земельну ділянку було зареєстровано за кредитором.

Читайте також: Банк «Аркада» має вирішити проблему із завершенням будівництва житла - КМДА

Як відомо, у травні 2020 року президент АТ «АКБ «Аркада» Костянтин Паливода, голова правління АТ «АКБ «Аркада» Тетяна Ковальчук, директор ТОВ “Аркада-будівництво” Руслан Добридень і директор ТОВ “Будеволюція” Олександр Лапшов підписали відкритий лист до Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в якому попереджали про негативний вплив обмежувальних заходів Національного банку на діяльність АТ АКБ «Аркада».

У листі повідомлялося, що на початку 2019 року НБУ було введено заборону на залучення банком нових депозитів. Крім зазначеного обмеження, банк в короткі терміни був зобов'язаний повернути вкладникам залучені банком депозити.

У результаті, банк був вимушений зупинити будівництво трьох житлових масивів у м. Києві, у спорудження квартир в яких вклали кошти понад 12 тисяч громадян.

У цьому ж листі банк просив сприяння в отриманні поворотної фінансової допомоги шляхом надання Національним банком рефінансування або видачі державним банком кредиту за рахунок коштів Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-