Зволікання з підписанням угод УРП коштуватиме Україні понад $450 мільйонів - експерт

Зволікання з підписанням угод УРП коштуватиме Україні понад $450 мільйонів - експерт

Укрінформ
Затягування процесу підписання угод про розподіл продукції коштуватиме Україні 450 млн - 1,5 млрд дол.

Про це написав у Facebook виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко, повідомляє Укрінформ.

"На наше переконання, якщо найближчим часом влада не вдасться до радикальних методів та не активізує конструктивну й двосторонню роботу над текстами угод, Україна втратить прямі інвестиції в розмірі від $450 млн до $1,5 млрд. Адже слідом за однією компанією, яка вже вийшла з переговорного процесу, можуть послідувати й інші... А це, в свою чергу, завдасть нищівного удару репутації України на міжнародній арені, продовжить стагнацію газовидобутку та збільшить нашу імпортозалежність", - зазначив Петренко.

Експерт нагадав, що уже минуло майже 14 місяців, відколи Кабінет Міністрів затвердив переможців конкурсів з укладення угод про розподіл продукції (УРП) за 9 нафтогазовими ділянками.

"Теоретично, за цей час держава мала погодити угоди, а інвестори могли б розпочати роботи на площах. Проте не в Україні. Навіть продовження остаточного кінцевого терміну для підписання на 6 місяців до січня 2021 року не вселяє оптимізму. І на це є ряд причин", - написав він.

За його словами, востаннє міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод, яка є відповідальною за весь процес, збиралася наприкінці червня.

"Інвесторам не надані чіткі коментарі й аргументація щодо доопрацьованих проєктів угод. Без сумніву, відсутність системного підходу до проведення переговорів та прийняття рішень затягує будь-які домовленості. Зараз ситуація зайшла у глухий кут: держава, яка як ніхто інший мала б бути зацікавлена у залученні інвестицій та якнайскорішому підписанні угод, поставила «на паузу» проведення перемовин з інвесторами, які хочуть та готові вкладати кошти у розробку українських надр", - підсумував Петренко.

Переможці за вказаним конкурсом були обрані рік тому, у липні 2019 року - тоді Кабінет міністрів України під головуванням Володимира Гройсмана підтримав пропозицію міжвідомчої комісії при Міненерговугіллі укласти угоди про розподіл продукції (УРП) з переможцями конкурсу.

Загалом на конкурс виставили дев'ять ділянок. Переможці: ТОВ “ВЕЛЛ КО” — Угнівська ділянка; Oil&Gas oversеas trading B. V. та ТОВ “Нафтогазексплуатація” — Зінківська ділянка; Ukrainian Energy L. L. C. — Варвинська ділянка; ТОВ “Гео Альянс Партнерство” та Geo Allianсе Рartnership B. V. — Софіївська ділянка; АТ “Укргазвидобування” — Бузівська ділянка; ПрАТ “Видобувна компанія “Укрнафтобуріння” — Русанівська ділянка; АТ “Укргазвидобування” — Берестянська ділянка; АТ “Укргазвидобування” та Vermilion Ukraine Exploration B.V. — Балаклійська ділянка; АТ “Укргазвидобування” та Vermilion Ukraine Exploration B.V. — Іванівська ділянка.

Читайте також: Укргазвидобування оскаржить рішення про переможця конкурсу по ділянці Варвинська

У лютому 2020 року в Міністерстві енергетики і захисту довкілля сформували робочу групу для узгодження проєктів угод про розподіл продукції. Також було затверджено порядок узгодження проєктів УРП, що полягає в обміні зауваженнями та пропозиціями до проєктів.

У липні уряд продовжив на 6 місяців з дня опублікування результатів конкурсів укладення угод про розподіл вуглеводнів на ділянки Бузівська, Зінківська, Іванівська, Берестянська, Балаклійська, Софіївська, Варвинська та Угнівська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-