Бізнес не має платити нові штрафи через клієнтів без масок – ЄБА

Бізнес не має платити нові штрафи через клієнтів без масок – ЄБА

Укрінформ
Європейська бізнес асоціація (ЄБА) закликає не запроваджувати нові штрафи для громадських закладів за недотримання їхніми відвідувачами маскового режиму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ЄБА.

У Верховній Раді України у липні 2020 року було зареєстровано законопроєкти №3890 та №3891, які, на думку фахівців ЄБА, встановлюють надмірну відповідальність бізнесу та запроваджують обтяжливі штрафи за дії відвідувачів комерційних закладів. В асоціації вважають, що норми вищезгаданих документів порушують принцип справедливості, значно обтяжують діяльність бізнесу.

Так, законопроєкт №3890 передбачає штраф для громадських закладів за невжиття заходів щодо перебування відвідувачів без засобів індивідуального захисту, а також пропуск (допуск) їх у такі місця. За даними ЄБА, представники таких закладів забезпечують контроль за наявністю маски у відвідувача на вході в приміщення, проте спостерігати за дотриманням маскового режиму протягом усього часу перебування особи у приміщенні доволі складно, оскільки необхідно залучати додатковий ресурс.

При цьому, за таке порушення пропонується стягувати штраф від 3 400 грн до 5 100 грн за одного відвідувача. Втім, зазначають у ЄБА, чинне законодавство вже передбачає штраф для посадових осіб такого закладу, тож встановлення додаткового стягнення за аналогічне порушення є нелогічним та створює фінансовий тягар для бізнесу. До того ж, велика різниця в розмірах штрафу, який пропонується накладати на бізнес, і штрафу для фізичної особи, яка зняла маску (170-255 грн), створює простір для недобросовісної конкуренції. Наприклад, припускають в асоціації, з’являється ризик навмисного направлення до конкурента особи, яка зніме маску в його приміщенні.

Також, ЄБА наголошує, що під питанням залишаються повноваження представника закладу у випадку, якщо відвідувач відмовляється вдягнути маску або ж зупинитись. Якщо йдеться про фізичне затримання такого відвідувача до прибуття поліції за викликом, то виникає питання про законність таких дій суб’єкта господарювання. До того ж на практиці, стверджують представники Європейської бізнес асоціації, бувають випадки, коли поліція відмовляється виїжджати на виклики щодо відмови громадян надягти маску в торгівельному залі.

Читайте також: Дев'ять областей не готові до послаблення карантину - МОЗ

"Впровадження жорстких штрафів для бізнесу навряд чи допоможе зупинити розповсюдження вірусу, натомість це фінансово обтяжить і без того економічно постраждалий за час карантину бізнес. Варто апелювати до свідомості громадян та проводити роз’яснювальну роботу щодо необхідності користування засобами індивідуального захисту у громадських місцях, а не перекладати контроль та відповідальність на бізнес", – впевнена керівник напрямку FMCG Європейської Бізнес Асоціації Крістіна Лініченко.

Як повідомлялося, законопроєкти №3890 та №3891 були розроблені Міністерством юстиції; 16 липня 2020 року Кабінет Міністрів подав обидва документи до Верховної Ради, 17 липня 2020 року вони були зареєстровані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-