Кредитний портфель банків зменшився через пандемію – НБУ

Кредитний портфель банків зменшився через пандемію – НБУ

Укрінформ
Зниження попиту на кредити через пандемію COVID-19 призвело до зменшення кредитного портфеля банків.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у серпневому "Огляді банківського сектору" НБУ.

Портфель чистих кредитів бізнесу (тобто портфель без урахування резервів) скоротився за ІІ квартал на 6,3% у гривні та на 3,6% у доларовому еквіваленті. Портфель чистих кредитів населенню зменшився за цей період на 5%, вперше з початку 2017 року.

Ключовим чинником такого скорочення було формування банками резервів та зменшення попиту на кредити внаслідок погіршення споживчих настроїв. Зокрема, у ІІ кварталі скоротилися позики на побутову техніку та автокредити.

Також у квітні-червні 2020 року скорочувалася частка непрацюючих кредитів, зокрема в державних банках, унаслідок списань. Рівень покриття непрацюючих кредитів резервами зріс за квартал на 1,2 відсоткового пункту, до 96,8%, оновивши історичний максимум.

Читайте також: Коронакриза: НБУ погіршив прогноз падіння ВВП у 2020 році

При цьому, в НБУ вважають, що зарано робити висновки щодо загального впливу пандемії та карантинних заходів на якість кредитного портфеля, оскільки досі існує невизначеність з темпами відновлення окремих секторів економіки та тривалістю кредитних канікул.

Як повідомляв Укрінформ, за І півріччя 2020 року платоспроможні банки отримали 23,8 млрд грн чистого прибутку, що на 23% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Станом на 1 липня 2020 року із 75 платоспроможних банків в Україні 59 банків були прибутковими та отримали 26,3 млрд грн чистого прибутку, 16 банків зазнали за цей період 2,5 млрд грн збитків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-