Україна має залишатися транзитером газу і за наявності Nord Stream 2 - Берлін

Україна має залишатися транзитером газу і за наявності Nord Stream 2 - Берлін

Укрінформ
Німеччина продовжує вважати проєкт газопроводу Nord Stream 2 економічним і виправданим, але підкреслює при цьому необхідність збереження транзитної ролі України.

Про це заявила в понеділок на брифінгу в Берліні представниця федерального уряду Ульріке Деммер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для федерального уряду центральним питанням є те, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу і за наявності Nord Stream 2", - сказала Деммер.

Вона нагадала, що підписанням транзитної угоди Росія та Україна створили умови та важливий сигнал гарантування безпеки європейського енергетичного забезпечення.

Що стосується ставлення уряду до проєкту Nord Stream 2, за словами Деммер, воно не змінилося: як і раніше в Берліні вважають його принципово "економічним, але в якому присутній політичний вимір". Німецька сторона відкидає односторонні екстериторіальні санкції, введені США і спрямовані проти німецьких і європейських компаній.

Читайте також: Сенат США ухвалив закон із санкціями проти Nord Stream-2

Також речниця зазначила, що уряду відомо про переговори американських представників з німецькими компаніями стосовно недопущення їх участі у завершенні проєкту. Німецький уряд, у свою чергу, також перебуває з цими компаніями в контакті, але про зміст цих контактів Деммер говорити відмовилася.

Представник МЗС ФРН Крістофер Бургер повідомив, що Берлін "використовує всі доступні дипломатичні канали", щоб обговорити ситуацію з американськими колегами, зокрема, з законодавцями.

Німецькі ЗМІ повідомили, що протягом останніх днів американські чиновники проводили відеоконференції з підрядниками проєкту аби "вказати на далекосяжні наслідки продовження роботи" над ним. Підприємці сприйняли це як серйозну погрозу.

Читайте також: Берлін обурений американськими санкціями проти Nord Stream 2

Державний секретар США Майк Помпео оголосив минулого тижня, що газогон, який повинен транспортувати газ з Росії до Німеччини, відтепер підпадає під дію закону, який дозволяє застосування карних заходів щодо компаній, які ведуть бізнес з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-