Голова Податкової нарахував

Голова Податкової нарахував "скрученого" ПДВ на 40 мільярдів гривень

Укрінформ
Державна податкова служба оцінює обсяги "скрученого" податку на додану вартість у 40 млрд грн на рік; причиною цього явища у відомстві називають, зокрема, тіньові відносини в сільськогосподарській сфері.

Про це в інтерв’ю "Цензор.НЕТ" розповів голова ДПС Олексій Любченко.

"На жаль, Уманський міністр фінансів у березні 2020 року - ред.) мав рацію. Він не був близький за сумою (у травні 2020 року, за даними ексміністра, скрутки ПДВ становили 1,9 млрд грн). Чиста класика: попит на скрутки ПДВ формує пропозицію. А попит є. Розмір цього попиту я приблизно вже підрахував. Перше - це сільсгоппродукція. Та, яку треба легалізувати", - зазначив міністр.

На його думку, навіть "безрукий" господар матиме мінімум 15 тис. грн з гектара. Тобто з 10,4 млн га землі, які належать "одноосібникам", отрмимуємо продукції на на 150 млрд грн, які слід легалізувати. А це 25 млрд НДС, підсумував міністр.

Читайте також: Аудит реєстрів податкової допоміг виявити схему на мільярди - Мінцифри

Любченко розповів й інші схем на ринку закупівлі та реалізації сільгоспопродукції, незаконного переміщення товарів.

За словами голови ДПС, одна з основних схем прикриття – це продаж цигарок за готівку. За розрахунками, за такою схемою легалізується 4,3 млрд грн ПДВ підприємцями, які продають цигарки, але потім нібито повертають їх як нереалізовані.

"Тільки на цих прикладах я легко нараховую 40 млрд грн "скрученого" ПДВ", - заявив міністр.

Читайте також: ДБР провело понад 20 обшуків у податковій у зв'язку із заявою Уманського

Як повідомлялось, у травні 2020 року ексміністр фінансів України Ігор Уманський пояснив суть так званої скрутки – схеми незаконного відшкодування ПДВ. Це коли одне підприємство продає іншому документи на свій імпортний ПДВ, сплачений на митниці, а ввезену продукцію реалізує на ринку за готівку.

За словами Уманського, через такі схеми держбюджет щорічно втрачає приблизно 60 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-