Імпорт газу Україною з Європи перевищив рекордні показники 2014 року - Макогон

Імпорт газу Україною з Європи перевищив рекордні показники 2014 року - Макогон

Укрінформ
Імпорт газу з Євросоюзу в Україну досяг 70 млн м³ на добу, що є найвищим показником з 2014 року.

Про це повідомив голова ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон у Facebook.

"Імпорт газу з ЄС досяг 70 млн м³ добу. Це рекорд з 2014 року, коли ще вироблявся імпорт з РФ», - написав Макогон.

За його словами, таке значне зростання стало можливим завдяки створенню віртуальних точок на кордонах з Польщею та Угорщиною, а також запуску віртуального реверсу. "Ще минулого року максимальна потужність з імпорту не перевищувала 66 млн м³ на добу і була обмежена існуючою інфраструктурою. Зараз же з віртуальним реверсом імпорт може досягати 170 млн м³ на добу», - зазначив глава оператора ГТС.

Він також пояснив, що більша частина імпорту йде на сезонне закачування в ПСГ. Якщо ще два роки тому основну частину газу закачував Нафтогаз, то цього року значні обсяги закачують європейські компанії, сказав Макогон, додавши, що це «додатковий значний дохід до бюджету України».

Читайте також: В українських сховищах рекордно збільшилась кількість газу

На його думку, впровадження загальноєвропейських правил роботи на кордоні - це важливий елемент інтеграції України в загальноєвропейський ринок газу, а вільний імпорт - гарантія справедливих цін для українських споживачів.

Як повідомляв Укрінформ, Україна в листопаді 2019 року припинила купувати газ у Росії та імпортує його з Європи, зокрема, зі Словаччини, Угорщини, Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-