Незалежний Нацбанк — не означає не підзвітний — експерт

Незалежний Нацбанк — не означає не підзвітний — експерт

Укрінформ
Після заяви в стінах Верховної Ради про «політичний тиск» колишній глава Нацбанку Яків Смолій став говорити вже не про тиск, а про дискусії з Кабміном і Президентом.

Про це заявив політичний експерт Валентина Гладких, коментуючи телеканалу «ДОМ» ситуацію з відставкою голови НБУ.

"Так давайте тоді уточнимо ще один термін - "політичний тиск", який зміст вкладає пан Смолій в це поняття. Більш того, крім політичної заяви, яку він зробив у стінах Верховної Ради України і перед цим, є його інтерв'ю, де він вже більш стримано дає характеристики. І говорить уже не про політичний тиск, а про дискусії, які мали місце під час зустрічі з Кабінетом міністрів України, з Президентом України. Там вже не йдеться про якийсь тиск. Треба це розуміти і тверезо усвідомлювати це. Насправді органи виконавчої влади і Національний банк України, який відповідно до Конституції України є незалежним органом. Але незалежний - це не означає, що він нікому не підзвітний. По-моєму, тут пан Смолій трохи не розуміє або удає, що не розуміє, що незалежність, як неможливість втручання в операційну діяльність Національного банку, не означає, що ніхто не може контролювати ефективність роботи голови Національного банку і взагалі роботи цієї організації", - наголосив Гладких.

Читайте також: У МВФ розказали, чи консультують Зеленського щодо кандидатів на посаду голови НБУ

Як повідомляв Укрінформ, глава Нацбанку України Яків Смолій 1 липня подав Президенту заяву про звільнення через «систематичний політичний тиск».

У свою чергу в Офісі Президента запевнили, що правління НБУ продовжуватиме свою діяльність на принципах незалежності та професіоналізму, додавши, що "безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України".

2 липня Президент вніс до Верховної Ради подання на звільнення Смолія з посади голови НБУ. Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав проєкт відповідної постанови.

3 липня Верховна Рада звільнила Смолія з посади.

Читайте також: Чурій залишиться на посаді заступника глави НБУ до призначення нового

Станом на 10 липня Президент Володимир Зеленський офіційно ще не вніс до Верховної Ради кандидатуру на посаду голови Національного банку.

Як відзначив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу"), призначити нового керівника НБУ парламент має не пізніше 17 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-