Нацкомісія у сфері зв'язку скасувала своє рішення про зменшення ставок інтерконекту

Нацкомісія у сфері зв'язку скасувала своє рішення про зменшення ставок інтерконекту

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) скасувала своє рішення №195 від 19 травня 2020 року про зменшення тарифів на пропуск контенту одних телекомоператорів на мережі інших (інтерконект).

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання НКРЗІ 7 липня, повідомляється на сайті Комісії.

"Враховуючи надісланий листом висновок Міністерства юстиції України за результатами розгляду скарги НКРЗІ на рішення про відмову в державній реєстрації акта, Комісія вирішила скасувати рішення НКРЗІ від 19 травня 2020 №195 «Про внесення змін до Розрахункових такс за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках послуг пропуску трафіку»", - йдеться у повідомленні.

Згідно із документом зниження ставок інтерконекту мало відбутися з 1 січня 2021 року. Таке рішення мало сприяти зменшенню витрат операторів при взаєморозрахунках за послуги пропуску трафіка до телекомунікаційних мереж інших операторів. А відтак, для абонентів мала знизитися вартість міжмережевих дзвінків та повідомлень.

Протягом останніх років аналіз даних звітності операторів показав стабільне збільшення обсягів міжоператорського трафіку з 5,9% у 2017 році до 15,4% у 2019.

Користуючись даними операторів телекомунікацій за 2019 рік, НКРЗІ розрахувала приведену собівартість пропуску трафіку в телекомунікаційних мережах операторів телекомунікацій, яка становить 0,03-0,06 грн за хвилину.

НКРЗІ з кінця 2015 року намагається наблизити розмір ставок інтерконекту до приведеної собівартості пропуску трафіку. Зокрема, рішенням НКРЗІ розрахункові такси були знижені 1 жовтня 2015 року з 0,36 до 0,23 грн/хв. Чергові зниження також відбулися 1 січня 2017 року (до 0,15 грн/хв.), та 1 січня 2019 року (до 0,12 грн/хв.).

Читайте також: НКРЗІ вимагатиме від Мін`юсту не втручатися у регулювання сфери телекомунікацій

Як повідомлялося, після ухвалення рішення НКРЗІ №195 від 19 травня 2020, окремі суб’єкти господарювання та організації виступили із заявами про негативний характеру прийнятого рішення. У середині червня Комісія виступила із заявою, в якій вимагала від Мін`юсту не втручатися в здійснення повноважень щодо державного регулювання у сфері телекомунікацій, які належать виключно Нацкомісії. НКРЗІ вимагала зареєструвати рішення №195 «Про внесення змін до Розрахункових такс за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках послуг пропуску трафіку». Звернення також були надіслані до Кабінету міністрів, Мінцифри та Мінекономіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-