Майно в управлінні профспілок оцінюють у розмірі близько $2 мільярдів - Рада

Майно в управлінні профспілок оцінюють у розмірі близько $2 мільярдів - Рада

Укрінформ
За оцінками експертів, вартість майна, що перебуває в управлінні профспілок, становить близько 2 мільярдів доларів.

Про це сказала голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція “Слуга народу”) під час зустрічі з журналістами в п’ятницю, 26 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні, за експертними оцінками, власність майна, яке було державним і знаходиться в управлінні профспілок, оцінюється в розмірі біля 2 мільярдів доларів”, - зазначила Третьякова.

Політик уточнила, що, зокрема, таким майном є будинки профспілок, готелі “Турист”, санаторно-курортні комплекси.

“Це все - державне майно. Що це означає для нас, як для громадян України? Це означає, що, приватизувавши це майно, ми можемо отримати, якщо продамо ці комплекси, 2 мільярди доларів додаткових доходів у наш бюджет, не звертаючись за кордон за кредитами до МВФ, не звертаючись до ЄБРР та інших структур, в нас це майно є, воно просто привласнено структурою, яка не мала права привласнити це майно”, - сказала Третьякова.

Читайте також: У Запорізькій області держпідприємство розпродає літаки, щоб погасити борги

За словами, голови Комітету ВР, повернення цих грошей — нелегкий процес, і це неможливо зробити без закону.

Відповідний законопроєкт №2681 зареєстровано у Верховній Раді.

“№2681 — найбільш відомий у профспілках законопроєкт. Він робить реституцію майна, яке було передано профспілковому руху в 1960 році. Перелік об’єктів є на сайті rada.gov.ua. Це наказ Міністерства охорони здоров’я УРСР, відповідно до якого більш, ніж 4 тисячі об’єктів було передано в управління, там прямо написано — не у власність, а в управління ВЦРПС (Всесоюзна центральна рада професійних спілок, - ред.)”, - зазначила Третьякова.

За словами депутата, після набуття Україною незалежності, ВЦРПС перетворився на Федерацію профспілок України. Повний аудит чи інвентаризація цього майна ніколи не проводилася.

“За ці часи 4 тисячі об’єктів, які були, перетворилися на 2 тисячі. Було створено два акціонерних товариства — Укрпрофоздоровниця і Укрпрофтур, відповідно, яким внутрішніми документами Федерації профспілок власність на це майно самими профспілками було передано на ці акціонерні товариства. Встановити тепер, яким чином відбувалася передача майна, а частково це майно було передано у власність взагалі приватному сектору, — дуже важко”, - сказала Третьякова.

За словами депутата, законопроєкт №2681 “дуже торпедується”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-