В Україні збудували лише 20% від запланованих до 2020 року потужностей біоенергетики

В Україні збудували лише 20% від запланованих до 2020 року потужностей біоенергетики

Укрінформ
Біоенергетика станом на початок червня 2020 року працювала сумарною потужністю 182 МВт, тоді як Національним планом дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року передбачалося ввести в експлуатацію на 80% більше - 950 МВт.

Про це йдеться у звіті Міністерства енергетики про виконання рішень Антикризового енергетичного штабу.

Також, за даними міністерства, план із введення потужностей не виконала вітрова генерація. Станом на початок червня в Україні було 1 075 МВт потужностей ВЕС, тоді як планувалося на 50% більше - 2 280 МВт.

Сонячна генерація при цьому працювала сумарною потужністю 5 614 МВт - тоді як планувалося 2 300 МВт, тобто Національний план був перевиконаний на 150%.

Загалом станом на початок червня 2020 року за "зеленим" тарифом в Україні працювало на 25% більше потужностей, ніж очікувалося: 6 871 МВт проти 5 530 МВт за Національним планом.

Як повідомлялося, на виконання рішень Антикризового енергетичного штабу, створеного наприкінці квітня 2020 року, урядом удосконалено механізми ПСО і прийнято зміни до постанов Кабінету міністрів, які регламентують проведення аукціону на електричну енергію, що виробляється атомними станціями; для НАЕК "Енергоатом" було вивільнено 5% виробленої електроенергії для продажу на ринку двосторонніх договорів на спеціальних аукціонах.

Також прийнято розпорядження Кабінету міністрів для забезпечення пріоритетного використання вітчизняного вугілля тепловою генерацією; підписано Меморандум про порозуміння з виробниками та інвесторами ВДЕ.

Уряд переконаний, що виконання умов меморандуму з виробниками ВДЕ дасть можливість енергосистемі в цілому заощадити близько 6,5 млрд грн щорічно і понад 2 млрд євро - за весь період підтримки.

Читайте також: Мирову угоду щодо “зеленого” тарифу укладено. “Герус-криза” триває

Також Кабмін підготував два законопроєкти. Перший – імплементує положення Меморандуму, удосконалює аукціонну модель, яка вже передбачена чинним законодавством для підтримки альтернативних джерел енергії. Другий законопроєкт пропонує внести зміни до Закону "Про ринок електричної енергії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-