Потужність працюючих вугільних ТЕС вперше перевищила атомну генерацію - Герус

Потужність працюючих вугільних ТЕС вперше перевищила атомну генерацію - Герус

Інфографіка
Укрінформ
Потужність вугільних ТЕС в Україні вперше перевищила працюючу потужність атомних електростанцій.

Про це написав у Facebook голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус.

"Історична подія сталася вчора ввечері. Потужність вугільних ТЕС перевищила працюючу потужність атомних електростанцій (АЕС). Вчора о 22:17 працююча потужність вугільних ТЕС склала 7243 МВт, а працююча потужність АЕС склала 6663 МВт. Це стало наслідком того, що напередодні Міністерство енергетики змусило Енергоатом ще зменшити роботу своїх блоків, хоча наявна потужність, яка може працювати, складає 9490 МВт", - написав Герус.

Таким чином, обмеження Енергоатому дорівнювало 2827 МВт.

"Це потужність всієї Рівненської АЕС, або на 41% більше потужності Хмельницької АЕС. Загалом під обмеженнями зараз 9 блоків - на усіх АЕС. Подивившись на графік, будь-хто зрозуміє, що обмеження Енергоатому не пов’язані із зниженням споживання. А пов’язане із тим, що виробіток віддали вугільним ТЕС. Простими словами. Обмежується державний Енергоатом, власником якого є ви всі, як громадяни України. А збільшується генерація вугільних ТЕС, 70% яких належить компаніі ДТЕК Ахметова. І такий перерозподіл ринку відбувається не тому, що Енергоатом програв конкуренцію, а тому, що знайшлися чиновники, які вирішили вручну перерозподілити ринок на користь приватних (дорожчих) структур", - зазначив Герус.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство енергетики та захисту довкілля вважає за доцільне в умовах профіциту електроенергії обмежувати виробництво на АЕС, щоб не оплачувати неустойку виробникам електроенергії з відновлюваних джерел. Про це на початку травня 2020 року заявила в. о. міністра енергетики і захисту довкілля Ольга Буславець.

Читайте також: У Міненерго вирішили, як не платити неустойку виробникам "зеленої" енергетики

Мінекоенерго наприкінці квітня 2020 року був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 рік. Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% - до 73,7 млрд кВт-год.

Виконання нового Прогнозного енергобалансу потребує виведення у резерв трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій та Рівненській АЕС. Це забезпечить роботу інших енергоблоків АЕС України на рівні, близькому до номінального.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-