Послаблення карантину не спричинило

Послаблення карантину не спричинило "стрибка" споживання електроенергії

Укрінформ
В Україні поки не відбулося відчутного зростання споживання електроенергії внаслідок послаблення карантинних заходів. Рівень споживання електроенергії залишається на 4% нижчим, ніж на цей час торік.

Про це повідомляє пресслужба ПрАТ НЕК "Укренерго".

"Другий етап послаблення карантину в окремих областях з 22 травня поки що не спричинив відчутного росту електроспоживання. На минулому тижні, 18-24 травня, середньодобове споживання у робочі дні збільшилося лише на 0,2% до 348,4 млн кВт-год у порівнянні з попереднім тижнем. Але це на 4% менше від рівня аналогічного періоду минулого року (358 млн кВт-год)", - ідеться в повідомленні.

При цьому на вихідних, 23-24 травня, середнє споживання залишилося близьким до рівня вихідних попереднього тижня – 328 млн кВт-год, що на 3,3% менше, ніж в аналогічному періоді торік.

Читайте також: Буславець обговорила із представниками Енергоспівтовариства стабілізацію українського енергоринку

"Протягом останнього тижня добові обсяги нерозпроданої кінцевому споживачу електроенергії в середньому становили близько 40 млн кВт-год. Ці обсяги були реалізовані на балансуючому ринку тим його учасникам (виробникам), які відповідно до Правил ринку подавали заявки на розвантаження (тобто, погоджувалися перепродати своїм покупцям/споживачам чужу електроенергію, замість того, щоб виробляти свою)", - заявили в Укренерго.

Сумарне навантаження АЕС з 18 по 24 травня продовжувало зберігатися на тому ж рівні, що й попереднього тижня – 7,3-7,4 ГВт.

Станом на 24 травня, в роботі, як і попереднього тижня, знаходилось 10 енергоблоків АЕС, ще 4 енергоблоки були відключені для проведення ремонтних робіт та 1 — виведено в резерв, додали в Укренерго.

"Сумарне навантаження АЕС, станом на 24 травня, залишається на тому ж рівні, що і наприкінці попереднього тижня — 7300 МВт. Це зумовлено необхідністю забезпечувати нормативний рівень резервів 1000 МВт на ТЕС в умовах зниженого середньодобового споживання (на 4% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року). А також відсутністю ресурсу на ГЕС Дніпровського каскаду (виробництво на ГЕС знизилося на 43% до аналогічного періоду 2019 року)", - підсумували в компанії.

Читайте також: Україна у квітні втричі скоротила імпорт електроенергії

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство енергетики та захисту довкілля вважає за доцільне в умовах профіциту електроенергії обмежувати виробництво на АЕС, щоб не оплачувати неустойку виробникам електроенергії з відновлюваних джерел. Про це на початку травня 2020 року заявила в. о. міністра енергетики і захисту довкілля Ольга Буславець.

Мінекоенерго наприкінці квітня 2020 року був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 рік. Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% - до 73,7 млрд кВт-год.

Виконання нового Прогнозного енергобалансу потребує виведення у резерв трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій та Рівненській АЕС. Це забезпечить роботу інших енергоблоків АЕС України на рівні, близькому до номінального.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-