Кабмін вніс зміни до механізму ПСО на ринку електроенергії

Кабмін вніс зміни до механізму ПСО на ринку електроенергії

Укрінформ
Уряд схвалив постанови, якими вносяться зміни до механізму ПСО на ринку електроенергії.

Проєкти постанов "Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обовʼязків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії" та "Про внесення змін до порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії та за двосторонніми договорами" на засіданні уряду 20 травня представила в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, зміни, які запропоновані проєктом першої постанови, передбачають зменшення частки продажу електроенергії ДП НАЕК "Енергоатом" у рамках ПСО з 85% до 70%, виведення ГАЕС з механізму ПСО, а також перегляд цінових обмежень на продаж електроенергії "Гарантованим покупцем".

Таким чином, "Гарантований покупець" отримує право купувати та продавати електроенергію на ринку двосторонніх договорів.

"Це дозволить покращити фінансову ситуацію державних підприємств, крім того, це дозволить промисловим підприємствам з високою часткою собівартості електроенергії у продукції отримати доступ до довготривалих контрактів за конкурентними цінами", - розповіла Буславець.

На її думку, це забезпечить "Енергоатом" новими гарантованими ринками збуту.

Друга постанова сприятиме укладанню довгострокових договорів терміном до одного року та забезпеченню стабільності цін на електроенергію для великих непобутових споживачів.

"Проєктом передбачено, що виробники електричної енергії за наявності у них вільного ресурсу для продажу на атомних електростанціях проводять спеціальну сесію з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами", - розповіла Буславець.

Покупці такої електроенергії не зможуть її перепродавати, а використовувати лише для власного споживання.

Проєкт постанов розроблений на виконання рішення першого Антикризового енергетичного штабу, що був проведений наприкінці квітня Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Читайте також: Антикризовий штаб підготував заходи, аби уникнути віялових відключень електрики - Шмигаль

Як повідомлялося, перше засідання Антикризового енергетичного штабу відбулося 29 квітня. До штабу увійшли понад 30 представників зацікавлених центральних органів виконавчої влади, енергогенеруючих компаній, вугільної галузі, профспілок, народні депутати.

19 травня під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося друге засідання Антикризового енергетичного штабу, на якому порушувалося питання збиткової діяльності НАЕК "Енергоатом", який кожен місяць отримує збитки в 1 млрд грн, у зв’язку з тим, що продає електроенергію за півціни на балансуючому ринку. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вказали на неприпустимість невиконання рішень Антикризового штабу, а Енергоатому нагадали, що треба дотримуватися затвердженого прогнозного балансу.

Із 1 жовтня 2015 року введено в дію Закон України «Про ринок природного газу», яким передбачено, що постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом. Так, з метою забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, на суб‘єктів ринку природного газу у виключних випадках та на визначений строк можуть покладатися спеціальні обов‘язки (ПСО) в обсязі та на умовах, визначених Кабінетом міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-