Рішення німецького регулятора щодо Nord Stream 2 очікується до кінця травня – посол Мельник

Рішення німецького регулятора щодо Nord Stream 2 очікується до кінця травня – посол Мельник

Укрінформ
Рішення незалежного німецького регулятора по розгляду клопотання компанії «Північний потік-2», який може надати цьому проєкту виключення з-під законодавства ЄС, очікується до кінця травня.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив посол України у Німеччині Андрій Мельник.

Він поінформував, що наразі ситуація така, що «завдяки, в першу чергу американським санкціям, будівництво цього газогону призупинено, можливо, і припинено назавжди».

«Але боротьба триває. Оскільки компанія «Північний потік-2» подала клопотання до незалежного німецького регулятора, який може надати цьому проєкту виключення з-під законодавства ЄС», - уточнив Мельник.

Читайте також: Україна втрачатиме до $3 мільярдів щороку, якщо Nord Stream 2 запустять - Макогон

Він наголосив, що «для нас такий крок, звичайно, був би надзвичайно невигідним».

«Оскільки намаганням європейських країн поставити «Газпром» у рівні умови з іншими постачальниками енергоносіїв у такий спосіб був би завданий значний, дошкульний удар. Станом на сьогодні зарано говорити, яким буде рішення німецького агентства, оскільки це не уряд, а незалежний орган, але завдяки крокам, які здійснює і українська дипломатія спільно з «Нафтогазом», з нашими партнерами, ми можемо з певним оптимізмом говорити про те, що цей дозвіл, виняток для «Північного потоку» все-таки не буде наданий. Рішення очікується до кінця травня цього року. Тобто нам залишилося чекати не так довго», - поінформував дипломат.

Мельник заявив, що вважає, що саме від того, яким буде це рішення, ми зможемо говорити і про те, наскільки щирою чи не щирою була позиція офіційного уряду.

Читайте також: Берлін заявляє, що поширить на Nord Stream 2 правила європейської газової директиви

«Оскільки від уряду ми мали завжди запевнення у тому, що незалежно від того, як буде просуватися цей проєкт, буде зроблено все, щоб законодавство ЄС було дотримано стосовно «Північного потоку-2», і для того, щоб (і це, до речі, для нас головне) інтереси України були максимальною мірою враховані», - уточнив Мельник.

Як повідомлялося, проєкт будівництва газопроводу «Північний потік-2» для постачання газу до Європи в обхід України здійснював російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва «Північний потік-2». Крім того, противниками російського газопроводу є США, Польща і країни Балтії.

Читайте також: Аналітик підрахував, скільки "Газпром" вже витратив на "Північний потік"

Раніше передбачалося, що «Північний потік-2» буде запущений до кінця 2019 року.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет, який передбачає введення санкцій проти російських газопроводів «Північний потік-2» і "Турецький потік".

Після цього швейцарська компанія Allseas, що займалася укладанням труб для «Північний потік-2», припинила роботи.

Читайте також: Німецькі екологи виступили проти будівництва "Північного потоку-2"

11 січня після переговорів у Москві з канцлером ФРН Ангелою Меркель президент РФ Володимир Путін висловив сподівання, що газогін буде добудовано до кінця поточного року або в першому кварталі 2021 року.

На початку лютого німецьке видання Handelsblatt з посиланням на поінформовані дипломатичні джерела у Вашингтоні повідомило, що в разі спроби добудувати «Північний потік-2» Конгрес США готовий ухвалити наступний пакет санкцій, спрямований як проти європейських інвесторів цього російського проєкту, так і проти потенційних покупців газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-