Україна втрачатиме до $3 мільярдів щороку, якщо Nord Stream 2 запустять - Макогон

Україна втрачатиме до $3 мільярдів щороку, якщо Nord Stream 2 запустять - Макогон

Укрінформ
Після пуску першої черги «Турецького потоку» Україна майже повністю втратила транзит газу з Російської федерації до Туреччини, Греції та Болгарії.

Про це у Facebook написав генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

«На жаль, доводиться констатувати, що після запуску першої нитки Турецького Потоку, Україна фактично повністю втратила транзит газу з РФ до Туреччини і Південної Європи (Греції та Болгарії)», - написав він.

На думку Макогона, «після закінчення будівництва трубопроводу в Болгарії і запуску другої нитки Турецького Потоку, Україна втратить ще частину транзиту, який іде до Угорщини і Сербії (до 15 млрд м3)». Запуск очікується наприкінці 2020 року або на самому початку 2021 року.

«Тому критично важливо не допустити закінчення будівництва Північного Потоку-2, оскільки це призведе до повної втрати транзиту вже з 2025 року. Для України це 2,5-3 млрд доларів щорічного доходу від транзиту», - вважає він.

До цього Макогон додав, що потенційне рішення німецького енергетичного регулятора поширити правила європейської газової директиви на ПП-2 може значно знизити рентабельність цього проєкту, оскільки як Газпром зможе завантажити лише 50% його потужності. «Але нам всім не можна розслаблюватися. Боротьба з ПП-2 повинна залишатися ключовим завданням не тільки для Оператора ГТС України, Нафтогазу України, але і для МЗС і МінЕкоЕнерго», підкреслив чиновник.

Читайте також: Берлін заявляє, що поширить на Nord Stream 2 правила європейської газової директиви

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року президенти Росії Володимир Путін і Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган офіційно відкрили газопровід «Турецький потік».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-