Україна посіла 26-те місце у світовому рейтингу бюджетної прозорості

Україна посіла 26-те місце у світовому рейтингу бюджетної прозорості

Укрінформ
Україна за підсумками 2019 року посіла 26-те місце серед 117 країн за рівнем бюджетної прозорості, набравши 63 бали.

Про це на пресконференції на тему: "Україна в рейтингу бюджетної прозорості International Budget Partnership" сказав експерт International Budget Partnership в Україні Володимир Тарнай, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей аналіз охоплює 117 країн світу і зводить показники до спільного знаменника. Всього методологія охоплює 109 індикаторів і 8 ключових документів. Також охоплює діяльність парламенту, Казначейства, Міністерства фінансів, Рахункової палати протягом всього бюджетного процесу. Якщо подивитись світовий зріз, то середній показник бюджетної прозорості в світі становить 45 із 100 можливих балів. В 2019 році Україна спромоглася піднятись з 39-го на 26-те місце в світі із 63 балами",- сказав Тарнай.

На його думку, Україна перетнула той поріг, який показує, що країна публікує достатньо інформації для проведення публічних дебатів всіма зацікавленими сторонами про використання бюджетних коштів.

Тарнай додав, що за цим показником Україна випередила такі країни, як Японія, Південна Корея та ін. У Східній Європі Україна має зіставну позицію із Польщею, Словаччиною, Румунією, які мають по 60-61 бали.

Він нагадав, що у 2017 році Україна посіла 39-те місце із 115 - і це на 18 позицій вище, ніж у 2015 році. Тоді Україна, набравши 54 бали за стобальною шкалою, опинилася між Іспанією та Киргизькою Республікою.

Читайте також: Представництва UkraineInvest планують відкрити у кожній області

Як повідомлялось, International Budget Partnership – це об’єднання незалежних експертів із бюджетної прозорості різних країн. Вони мають єдину методологію, за якою раз на два роки складають міжнародний рейтинг бюджетної прозорості Open Budget Index (OBI).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-