Карантин впливатиме на агроринок в Україні навіть після закінчення – експерти

Карантин впливатиме на агроринок в Україні навіть після закінчення – експерти

Укрінформ
Карантинні обмеження змінили шляхи поставок продовольчих товарів, що суттєво впливатиме на аграрну галузь навіть після скасування карантину.

Про це заявив старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Інституту аграрної економіки (ІАЕ) Ярослав Навроцький, повідомила пресслужба ІАЕ.

«Запровадження в Україні карантинних заходів, пов’язаних із коронавірусом COVID-19, порушило або кардинально змінило логістичні шляхи поставок агропродовольчих товарів, що суттєво впливатиме на сектор навіть після пом’якшення та повного скасування карантину», - сказав Навроцький.

За його словами, шляхи для імпорту і експорту частково заблоковані через закриті кордони. А тривалі простої кораблів під час обсервації імпортного продовольства призводять до псування продуктів. Така ж ситуація з авіаційними та залізничними перевезеннями.

Також експерт прогнозує, що власники фермерських господарств можуть зіткнутися зі труднощами в забезпеченні повного циклу виробництва, що вірогідно призведе до зниження якості продукції і загальної продуктивності підприємств.

На думку науковця, канали і засоби реалізації агропродукції трансформувалися. Внаслідок заборони на діяльність продуктових ринків для дрібних фермерських та приватних господарств багато каналів збуту втрачені. Водночас відбудуться кардинальні зміни у вітчизняному попиті на продовольчі товари. Вони будуть спричинені подальшим значним зниженням доходів населення внаслідок втрати роботи, замороження заробітних плат, інфляційних процесів та інших чинників, пов’язаних із запровадженням карантинних заходів. Зниження попиту торкнеться груп дорогих товарів та товарів з високою доданою вартістю.

Зокрема, йдеться про виробництво м’яса, у першу чергу, великої рогатої худоби як найбільш дорогий вид м’ясної продукції, ціни на яку невпинно збільшуються. Якщо у квітні 2019 року середня ціна яловичини (гуляш) у роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то у січні 2020 року – 143,96 грн/кг (+6,1%). За чотири місяці 2020 року гуляш подорожчав ще на 9,2 %, до 157,22 грн/кг. У ситуації, що склалася, найбільш перспективним виглядає сектор птахівництва, оскільки м’ясо курятини поки що найбільш дешеве.

Також, можуть постраждати сегменти молочної галузі, що виробляють дорогі сири та інші недешеві молочні продукти високої якості, наголошує Навроцький.

Він також вважає, що і галузь рослинництва буде розвиватися неоднорідно. Найбільш імовірним буде підвищення попиту на продукти борщового набору (цибулю, моркву, картоплю, буряк), а також яблука, адже вони є порівняно дешевими товарами довготривалого зберігання. До прикладу, ціна на картоплю в супермаркетах зросла з 12,51 грн/кг у січні 2020 року – до 15,26 грн/кг (+22 %) у квітні. Але, з огляду на харчові властивості, тривалий термін зберігання та порівняно доступну ціну, попит на картоплю зберігатиметься. Паралельно відбуватиметься зниження попиту на групи товарів нетривалого зберігання: томати, огірки, ягоди та зелень.

Читайте також: Аграрії негативно оцінили перспективи розвитку у першому кварталі

За інформацією наукового співробітника, зберігатиметься високий попит на різні види зерна та крупи, що є характерною реакцією українців на кризові ситуації. Якщо з лютого 2019 року до лютого 2020 року середньомісячна ціна гречки у торгівельних мережах зросла на 74,5% (з 17,30 грн/кг до 30,19 грн/кг), то лише протягом березня-квітня цього року внаслідок ажіотажного попиту вона зросла на 43,2% – до 43,22 грн/кг.

У 2020 році забезпечення населення продуктами харчування знаходитиметься під впливом цілої низки негативних чинників, зокрема, погодні умови, проблеми з постачанням запасних частин до техніки, міндобрив, посівного матеріалу, засобів захисту рослин тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-