Мінекоенерго встановило новий Прогнозний енергобаланс для АЕС України

Мінекоенерго встановило новий Прогнозний енергобаланс для АЕС України

Укрінформ
Задля подолання кризових явищ в роботі енергетичної системи України Міністерством енергетики та захисту довкілля України був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 р.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% ‒ до 73,7 млрд кВт-год.

Виконання нового Прогнозного енергобалансу потребує виведення в резерв трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій та Рівненській АЕС. Резерв енергоблока №2 ЗАЕС вже триває з 21 квітня та планується до 30 червня (71 доба); енергоблок №6 ЗАЕС буде перебувати в резерві з 10 травня по 15 серпня (98 діб); енергоблок №3 РАЕС буде виведено в резерв з 10 травня по 4 серпня – тривалість 87 діб. Це забезпечить роботу інших енергоблоків АЕС України на рівні близькому до номінального.

НАЕК «Енергоатом» буде намагатися використати час вимушеного простою енергоблоків наскільки це буде можливо для оптимізації графіку проведення планових ремонтів, послідовності виведення енергоблоків в ремонт та підготовки до реалізації заходів з модернізації енергоблоків. Енергоблоки, що виведено в резерв, будуть підтримуватися в холодному стані протягом всього резерву з готовністю переходу до гарячого стану та виходу на повну потужність в термін до 2 діб в випадку покращення ситуації з балансом споживання в енергосистемі.

Читайте також: Раді пропонують відновити держнагляд за діяльністю у сфері використання ядерної енергії

За планом Міністерства енергетики та захисту довкілля, запровадження оновленого Прогнозного енергетичного балансу є першим кроком у подоланні кризи енергетичної галузі. Найближчі антикризові кроки, що безпосередньо стосуються НАЕК «Енергоатом», включають реформування системи ПСО задля надання НАЕК «Енергоатом» виходу на ринок двосторонних договорів, збалансування решти сегментів ринку, отримання ринкової вартості за власну електроенергію, удосконалення механізму проведення аукціонів для державних виробників електричної енергії, погашення боргів попередніх періодів.

Довідково: Станом на 30 квітня на атомних станціях України в роботі 11 з 15 енергоблоків.

21 квітня о 02:01, у зв’язку з балансовими обмеженнями в енергосистемі, енергоблок №2 Запорізької АЕС, згідно з регламентними процедурами, розвантажено, відключено від енергомережі та виведено в резерв.

На енергоблоці №3 Запорізької АЕС 133-а доба капітального планового ремонту.

На енергоблоці №5 Запорізької АЕС 15-а доба капітального планового ремонту.

На енергоблоці №2 Южно-Української АЕС 15-а доба середнього планового ремонту.

28 квітня турбогенератор ТГ-3 енергоблоку №2 (ВВЕР-440) Рівненської АЕС підключено до енергомережі після завершення ремонту.

Минулої доби, 29 квітня, станціями вироблено 196,23 млн кВт-г електроенергії.

Через балансове обмеження за минулу добу атомні станції України недовиробили 43,21 млн кВт-г електроенергії.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках АЕС у межах норми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-