В Україні з допомогою ЄБРР розробляють дорожню карту розвитку Чорнобиля

В Україні з допомогою ЄБРР розробляють дорожню карту розвитку Чорнобиля

Укрінформ
Державне агентство з управління Зоною відчуження (ДАЗВ) спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку розробляють дорожню карту, яка дасть можливість визначити загальні підходи та план дій в контексті зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі ДАЗВ.

"Разом з ЄБРР Агентством зараз розробляється дорожня карта стосовно Чорнобиля. Вона дасть можливість визначити загальні підходи та план дій для майбутнього співробітництва між Україною та міжнародною спільнотою щодо створення інтегрованої системи керування радіоактивними відходами в контексті зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. У подальшому для цих проєктів має бути створено відповідний Фонд із залученням коштів ЄБРР та міжнародної спільноти", - цитує пресслужба ДАЗВ голову агентства Сергія Калашника.

Керівництво ДАЗВ, ДСП «Чорнобильська АЕС» і Європейського банку реконструкції та розвитку також обговорили хід реалізації міжнародних проєктів в умовах карантину.

"Незважаючи на всі виклики, які пов’язані із роботою в умовах пандемії коронавірусу COVID-19 та масштабних пожеж на території зони відчуження та по всій країні, виконання міжнародних проєктів продовжується. Зокрема, на Сховищі відпрацьованого ядерного палива № 2 триває підготування до «гарячих» випробувань, в рамках яких з діючого Сховища відпрацьованого ядерного палива №1 до СВЯП-2 буде переміщено відпрацьовані тепловидільні збірки. Наразі продовжується робота щодо узгодження з Держатомрегулюванням документів, необхідних для отримання Окремого Дозволу на початок «гарячих» випробувань", - сказав Калашник.

Читайте також: Шмигаль провів перше засідання антикризового енергетичного штабу

Умови карантину створили певні форс-мажорні обставини, які вплинули на підготування до проведення "гарячих" випробувань об'єкта. Так, частина персоналу компанії Holtec, які не є резидентами України, були евакуйовані до США, а під час "гарячих" випробувань представники підрядної організації також мають бути присутні на майданчику, щоб підтвердити спроможність об’єкта.

За словами в. о. генерального директора ЧАЕС Володимира Пескова, з Франції доставлено в Україну обладнання для основного крану СВЯП-2, які вже пройшли приймальні випробування на майданчику об’єкта. Крім того, на проммайданчику Чорнобильської АЕС здійснюється оперативне управління системами і обладнанням об'єкта "Укриття", відповідно до вимог технологічного регламенту.

Як повідомлялося, днями Міністерство енергетики та захисту довкілля також пообіцяло у найближчі тижні представити план розвитку Чорнобильської зони відчуження. План передбачає низку заходів щодо приведення в безпечний стан об'єкта "Укриття" шляхом демонтажу нестабільних конструкцій старого конфайнмента і залишків конструкцій 4 блока ЧАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-