Уряд пропонує зменшити на 122,9 мільярда доходи держбюджету

Уряд пропонує зменшити на 122,9 мільярда доходи держбюджету

Оновлено
Укрінформ
Законопроєкт №3279 про зміни до Державного бюджету передбачає зменшення на 122,9 млрд грн доходів Державного бюджету України на 2020 рік, в тому числі по загальному фонду на 121,77 млрд грн.

Про це йдеться в законопроєкті на сайті Верховної Ради.

В пояснювальній записці до проєкту закону зазначається, що при розрахунках змін до державного бюджету на 2020 рік враховано вплив на макроекономічну ситуацію суттєвих змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі України.

Доходи Державного бюджету України на 2020 рік пропонується зменшити на 122,9 млрд грн, в тому числі: по загальному фонду - на 121,77 млрд грн.

Зокрема, пропонується зменшити показники з податку та збору на доходи фізичних осіб на 18,5 млрд грн через суттєве уповільнення зростання заробітних плат; податку на прибуток підприємств - на 20,7 млрд грн внаслідок погіршення фінансових результатів діяльності підприємств, яке спостерігається у поточному році за результатами декларування податку, рентної плати - на 22,8 млрд грн в основному через збереження низької ціни на природний газ, невиконання АТ "Укргазвидобування" обсягу внутрішнього видобування газу та зниження ціни на нафту; акцизного податку - на 12,4 млрд грн в основному по акцизному податку з тютюнових виробів внаслідок урахування менших обсягів виробництва.

Читайте також: Україна vs криза: стати сильнішими або втратити все

Передбачається також зменшення надходжень від податку на додану вартість на 67,1 млрд грн через скорочення споживчої та ділової активності населення та суб’єктів господарювання, суттєве зменшення обсягів імпорту товарів; ввізного мита - на 3,6 млрд грн, що сформовано за рахунок зменшення обсягів імпорту товарів.

Законопроєктом запропоновано створити у складі державного бюджету Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою Covid-19 в обсязі 97,1 млрд грн, з метою запобігання поширенню та подолання негативних наслідків на території України цієї хвороби.

Передбачається, що кошти Фонду боротьби з Covid-19, за потреби, будуть спрямовані, зокрема, на фінансове забезпечення галузі охорони здоров’я (додаткові доплати до заробітної плати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та витратних матеріалів (швидкі експрес-тести, аналізатори ПЦР на Covid-19, апарати ШВЛ, засоби індивідуального захисту тощо).

Читайте також: Зміни до бюджету не передбачають скорочення видатків на оборону - Зеленський

Також кошти Фонду будуть спрямовані на соціальний захист (доплати громадянам України, надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та надання трансферту Пенсійному фонду України) тощо.

У законопроєкті передбачено норму, що у разі необхідності збільшення обсягу Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою Covid-19 , Мінфін за рішенням уряду може здійснювати понадпланові запозичення.

Читайте також: Уряд переглянув прогноз ВВП - падіння на 3,9% замість зростання на 3,7%

З метою створення Фонду були переглянуті видатки за рядом інших бюджетних програм щодо їх актуальності, першочерговості, пріоритетності.

Так, передбачається скорочення видатків та надання кредитів, зокрема, на виплату пільг та житлових субсидій громадянам – на 8,2 млрд грн, Державного фонду регіонального розвитку – на 7,5 млрд грн, підтримку та розвиток об’єднаних територіальних громад – на 2,1 млрд грн, виплату деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплату послуг окремим категоріям населення (перенесено термін запровадження підвищених розмірів деяких соціальних виплат із 1 січня на 1 липня 2020 року) – на 1,9 млрд грн.

Також пропонується скоротити фінансування Фонду енергоефективності (на 1,6 млрд грн), субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (1,2 млрд грн), фінансування статистичних спостережень (1,2 млрд грн).

Читайте також: Уряд спростив закупівлю товарів і послуг для боротьби з коронавірусом

Скорочуються капітальні видатки центральних органів виконавчої влади – на понад 1 млрд грн, проєктування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» - на 0,9 млрд грн, видатки на відрядження працівників органів державної влади – майже на 0,7 млрд грн.

Крім того, законопроєктом збільшено на 3,0 млрд грн обсяг резервного фонду на здійснення непередбачених заходів, які відповідно до законів можуть фінансуватись за рахунок коштів бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-