Торік через

Торік через "сірий імпорт" електроніки Україна недоотримала 5 мільярдів

Укрінформ
Через імпорт електроніки без належних митних процедур Україна недоотримала 5 млрд. гривень податків.

Про це сказала генеральний директор асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" Софія Арасланова на брифінгу 16 березня в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми порахуємо збитки, які державний бюджет не отримав від імпорту електроніки, яка завозилася "в сіру" у 2019 році, то маємо більше п'яти мільярдів гривень", - заявила вона.

Арасланова пояснила, що кожний четвертий смартфон та плоскопанельний телевізор нелегально потрапили в країну.

Дослідження, яке провела компанія GFK, показало, що найбільш популярними "нелегальними" брендами смартфонів стали Apple iPhone, Xiaomi та Samsung. Серед телевізорів "в сіру" найбільше завозились Samsung, LG та Sony.

Читайте також: Десятки мільярдів: на митниці намагаються оцінити масштаби контрабанди

Компанія GFK у жовтні 2019 провела опитування серед експертів, які представляють головних вендорів, імпортерів, роздрібні мережі, фахівця з юридичної фірми, телекомунікаційного оператора та дистриб'ютора.

Як повідомлялося, 23% імпортованої електроніки в 2019 році в Україні завозилася без належних митних процедур.

Такі дані підтвердила керівник департаменту B2B і стратегічних досліджень компанії GFK Тетяна Ситник на брифінгу 16 березня в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Частка "сірого" імпорту електроніки в Україні становить загалом 23% від загального обсягу продажів, у грошовому еквіваленті це 792 мільйони доларів, або майже 21 мільярд гривень", - заявила вона.

Ситник уточнила, що найбільший обсяг "сірого" імпорту припадає на смартфони та телевізори, за ними йдуть дрібна побутова техніка для кухні та дому, аксесуари, а трохи менше "в сіру" завозяться ноутбуки, холодильники, вбудована кухонна техніка, пральні машини, комп'ютери, кліматична техніка, пилососи, дрібна побутова техніка для догляду за собою і планшети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-