Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

Карта
Укрінформ
ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) вперше здійснило транзит газу між двома країнами ЄС - Угорщиною і Словаччиною.

Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

"Оператор ГТС України протранзитував перші обсяги газу між двома європейським країнами. Відомий німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну по маршруту Угорщина – Словаччина", - йдеться у повідомленні.

В ОГТСУ зауважили, що облік газу по цій операції здійснюється, як і по транзитній угоді з Газпромом, в енергетичних одиницях. Інших деталей у компанії не надали.

Транспортування здійснено в межах нової послуги - транзиту газу на короткі відстані (short-haul).

"Нова послуга транзиту на короткі відстані short-haul дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина та у майбутньому Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами Східної Європи та дасть можливість додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва "Північного потоку - 1" вже не використовуються у повному обсязі", - зазначили в пресслужбі.

Читайте також: Газпром збільшив транзит газу через Україну

Також ОГТСУ працює над створенням віртуальних точок, що спростить роботу як суміжним операторам, так і трейдерам у точках міждержавних з’єднань. Наразі відкриті консультації по створенню єдиної віртуальної точки на українсько-польському кордоні.

Як повідомлялось, послуга short-haul стала доступною із 1 січня 2020 року, а її публічна презентація для потенційних замовників була проведена в рамках Українського енергетичного форуму-2020.

Фото: Нафтогаз

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-