В Україні знизився попит на газ - передусім через теплу зиму

В Україні знизився попит на газ - передусім через теплу зиму

Інфографіка
Укрінформ
У 2019 році споживання природного газу в Україні скоротилося проти попереднього року на 7% - до 29,8 млрд кубометрів.

Про це повідомляє пресслужба НАК "Нафтогаз України".

"У 2019 році попит на газ в Україні скоротився на 7% - передусім через теплішу погоду, ніж у 2018 році", - йдеться у повідомленні.

У НАК додали, що торік, за даними АТ "Укртрансгаз", використання природного газу в Україні порівняно з 2018 роком зменшилось на 7% — з 32,3 млрд кубометрів до 29,8 млрд кубометрів.

Нафтогаз поставив за регульованими цінами близько 15,4 млрд кубометрів природного газу населенню та іншим споживачам в рамках Положення про покладання спецобов’язків (ПСО). З них близько 8,0 млрд кубометрів отримали газопостачальні компанії (приватні газзбути та ГПК "Нафтогаз України") для покриття потреб населення.

У Кіровоградській області, де Нафтогаз постачає газ безпосередньо побутовим споживачам, обсяги використання газу цією категорією скоротилися майже на 20%. Це в компанії пояснили насамперед більш теплою погодою в зимові місяці 2019 року порівняно з 2018 роком.

Читайте також: Борги учасників ринку перед Укртрансгазом сягнули 44 мільярди

Водночас, за даними НАК, постачальники газу в інших регіонах – газзбути, які не входять до групи Нафтогаз, – скоротили закупівлю газу для побутових споживачів на понад 25% порівняно з 2018 роком. У Нафтогазі вважають, що причиною більшого, ніж на Кіровоградщині, скорочення попиту може бути закупівля газзбутами певних обсягів газу для населення на нерегульованому ринку.

Близько 5,9 млрд кубометрів газу Нафтогаз поставив виробникам тепла на виконання своїх спецобов’язків за ПСО. При цьому попит на газ для виробництва електроенергії збільшився на 44%.

"Це пояснюється переходом кількох виробників тепла на використання газу замість вугілля та альтернативних джерел енергії у 2019 році", - заявляють у компанії.

Читайте також: Дві платіжки за газ можуть об'єднати: Кабмін звернувся до "тарифної комісії"

Як повідомляв Укрінформ, Нафтогаз запропонував пільговим споживачам у 2020 році не лише ціну газу на місяць, а й можливість купувати газ за гарантованою ціною на квартал. Із 1 січня і до кінця опалювального сезону така ціна (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів) визначена на рівні 5,5 грн за кубометр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-