Європейська

Європейська "зелена угода" є безальтернативною для України - Кулеба

Укрінформ
Приєднання до європейської "зеленої угоди" є безальтернативним шляхом для України, оскільки наша держава межує з Європейським Союзом і прагне стати його частиною.

Про це в інтерв'ю Укрінформу за підсумками шостого засідання Ради асоціації Україна - ЄС заявив віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

"Європейська "зелена угода" — це стратегія трансформації і економічного зростання. Ми працюємо за двома напрямами. Перший — ми кажемо Європейському Союзу: “Ось можливості України, яким чином ми можемо допомогти вам реалізувати вашу угоду”. Це різні технології, розроблені нашими вченими, це можливість нарощування експорту біоетанолу в ЄС, це водневі технології, які зараз у всіх на вустах. А другий трек — яким чином ЄС може допомогти нам здійснити “зелений” перехід, який ми з ними зіставляємо і синхронізуємо", - сказав урядовець.

Кулеба поінформував, що Міністерство енергетики та захисту довкілля вже представило на публічне обговорення концепцію цього “зеленого” переходу і всередині країни, і в ЄС.

"Це безальтернативний шлях, якщо ти живеш поруч з Європейським Союзом і хочеш стати його частиною", - акцентував він.

Читайте також: Усі країни ЄС мають різні позиції щодо “Зеленої угоди” - президент Єврокомісії

Віцепрем'єр-міністр нагадав, що уряд створив міжвідомчу робочу групу під його головуванням, яка буде опікуватися саме участю України в європейській "зеленій угоді".

За його словами, першочергове завдання полягало у тому, щоб Євросоюз побачив Україну не як сусіда, а як невід’ємну складову Європейської зеленої угоди.

"Він нас побачив, і в підсумковому документі Ради асоціації це зафіксовано. Тепер наступний крок — ми маємо надати Європейському Союзу конкретні напрями, за якими робитимемо внесок у реалізацію цієї угоди. Ми зараз працюємо з усіма міністерствами, щоб підготувати такий документ", - повідомив віцепрем'єр-міністр.

Як повідомлялося, за підсумками Ради асоціації Україна та ЄС погодилися надалі співпрацювати щодо декарбонізації та захисту ндовкілля, а в тексті підсумкового документа ці зусилля визнані як частина Європейської зеленої угоди.

Повну версію інтерв'ю буде опубліковано на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-