Вітренко розповів, яку роль відіграв Стокгольмський арбітраж у переговорах з Газпромом

Вітренко розповів, яку роль відіграв Стокгольмський арбітраж у переговорах з Газпромом

Укрінформ
Газпром не міг відмовитися від виконання рішення Стокгольмського арбітражу, бо під загрозою опинилися б його активи за кордоном Росії, і це було використано як аргумент у перемовинах щодо транзиту газу.

Про це в інтерв'ю Гордон.com розповів виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Якби на міжнародні арбітражі можна було наплювати, то під час "нормандського саміту" або в межах тристоронніх переговорів росіяни не ставили б першою умовою відмову від арбітражів. Тобто для них це була велика проблема, а для нас – серйозний аргумент у переговорах", - сказав Вітренко.

Він зазначив, що Газпром не міг просто відмовитися від виконань рішень Стокгольмського арбітражу.

Читайте також: Нафтогаз планував пустити майно Газпрому "з молотка" — Вітренко

"Є велика різниця між невиконанням зобов'язань із боку Росії як держави і невиконанням зобов'язань із боку Газпрому як комерційної компанії. У Газпрому немає так званого суверенного імунітету, і його активи за кордоном (а таких активів багато) можна забрати в рахунок погашення боргу, що ми успішно й почали робити і завершили б у разі непідписання контракту про транзит газу", - розповів виконавчий директор Нафтогазу.

Він також прокоментував можливість оплати Росією боргу газом.

"Якою б не була операція, вона має бути не менш гарантованою, ніж отримання грошей. Тому, якби ми розглядали питання погашення боргу у вигляді газу, вимагали б безумовної гарантії у закордонного банку. Тобто, якби постачання газу не було, ми забирали б гроші в західному банку", - зазначив Вітренко.

Читайте також: Газпром не розраховував підписати транзитну угоду з Україною — Макогон

Крім того, якби було обрано варіант погашення боргу газом, постало б питання ціни на газ.

"Вона має бути дуже вигідною, умовно кажучи: вартість газу для нас має бути вищою, ніж $2,9 млрд, передбачені за арбітражем", - додав виконавчий директор НАК.

Як повідомляв Укрінформ, 30 грудня 2019 року у Відні завершились чотириденні перемовини з ПАТ "Газпром" про транзит газу територією України. Сторони підписали новий транзитний контракт на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах за принципом "качай або плати". Мінімальні гарантовані обсяги прокачування — 65 млрд кубометрів газу на перший рік та по 40 млрд кубометрів на наступних 4 роки.

Читайте також: Газпром виплатив Україні $2,9 мільярда за рішенням Стокгольмського арбітражу

При підписанні нового "газового" контракту у грудні 2019 року російська та українська сторони домовилися відмовитися від судових суперечок одна проти одної за контрактами на поставку і транзит газу від 19 січня 2009 року, у тому числі — зняти арешт з активів Газпрому.

Водночас, згідно з цими ж домовленостями, Росія виплатила Україні майже 3 млрд доларів на виконання рішень Арбітражного інституту Торгово-промислової палати Стокгольма від грудня 2017 року і лютого 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-