Милованов пояснив, хто у виграші від падіння гривні

Милованов пояснив, хто у виграші від падіння гривні

Укрінформ
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов прогнозує зміцнення курсу гривні у 2020 році.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, за його словами, курс, скоріш за все, буде зміцнюватись, але все залежить від розвитку економіки і ситуації на світових ринках.

“Курс - це відносна ціна української економіки до світової. Коли ця ціна змінюється через зміну або у світі або в Україні, то має змінюватись і курс. Національний банк може вплинути на таку зміну тимчасово, трохи притримати курс або згладити коливання. Але жодний центральний банк, навіть в розвинених країнах, не має достатньо сили опиратись серйозним змінам курсу”, - зазначив Милованов.

При цьому він констатував, що при будь-якій зміні курсу будуть ті, хто виграють, і ті, хто програють. І це, за його словами, нормально.

“Коли курс долара падає, страждають експортери та бюджет. А виграють споживачі. Експортери отримують менше гривень за продану продукцію, а їхні витрати в гривні залишаються такими самим. Бюджет страждає тому, що ПДВ та інші податки на імпорт зменшуються в гривневому еквіваленті. Споживачі виграють тому, що зростання цін (інфляція) уповільнюється. Особливо на імпортні товари. І навпаки, коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери та бюджет виграють”, - пояснив міністр.

Читайте також: Тенденція на зміцнення курсу гривні збережеться — Гончарук

Водночас Милованов заявив, що зафіксувати курс неможливо. “Україна намагалась тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад в 1998, 2008 чи 2014 роках”, - зазначив він.

Як повідомлялося, за даними Міністерства фінансів, через зміцнення гривні держбюджет торік недоотримав 51 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-