Україна гарантує постачання газу до Європи через свою ГТС — Пристайко

Україна гарантує постачання газу до Європи через свою ГТС — Пристайко

Укрінформ
Україна має достатньо запасів газу в сховищах і може гарантувати безпечний його транзит до Європи.

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю медійному ресурсу Німеччини «RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND)».

«Ви, німці, зараз будуєте газопровід Nord Stream 2 у Балтійському морі, щоб зробити газопостачання, яке досі здійснювалося через Україну, більш незалежним. Але пам’ятайте: Росія залишається джерелом газу; якби росіяни більше не захотіли поставляти газ, трубопроводи Балтійського моря негайно стали би порожніми. А у нас в Україні все-таки залишалися б повноцінні сховища газу, і ми гарантуємо доставку газу через наші трубопроводи», - заявив міністр.

Пристайко також висловив здивування тим, що все менше людей в Німеччині вітають продовження дії санкцій проти країни-агресора Росії. Він звернувся до почуття провини, яку німці відчувають до сьогодні через окупацію нацистами СРСР, який асоціюють з Росією, та закликав подумати про те, що більше всіх постраждала під час Другої світової саме Україна, вона, а не Росія була повністю окупована солдатами, Третього рейху, вона втратила до 10 мільйонів своїх жителів. Міністр підкреслив, що санкції наразі потрібні для того, щоб утримувати Росію за столом переговорів.

Читайте також: Російський міністр заявив про перенесення запуску Nord Stream 2 на кінець 2020 року

Якщо німецькі підприємці шукають альтернативи російському ринку, то Україна вітає їх, додав глава МЗС. Він підкреслив, що Україна відкрита для імпорту та інвестицій. Українська економіка, яка була глибоко переплетена з російською, зараз боляче, але досить успішно переорієнтується на ринки ЄС та Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, раніше передбачалося, що газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) для постачання газу в Європу в обхід України буде запущений до кінця 2019 року. На початку грудня компанія-оператор визнала, що об'єкт не вдасться завершити у заплановані терміни й оцінювала затримку в добудові у кілька місяців.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет, який передбачає введення санкцій проти російських газопроводів Nord Stream 2 і "Турецький потік".

Після цього швейцарська компанія Allseas, яка займається укладанням труб для Nord Stream 2, припинила роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-