Україні варто розширити можливості лізингу медобладнання - USAID

Україні варто розширити можливості лізингу медобладнання - USAID

Фото
Укрінформ
За результатами дослідження, проведеного за Проєктом USAID "Трансформація фінансового сектору", Україні рекомендовано розширити можливості лізингу медичного обладнання.

Результати дослідження асоціації "Українське об'єднання лізінгодавців" оприлюднено під час круглого столу в Укрінформі.

"Лізинг медичного обладнання може прискорити реалізацію реформи системи охорони здоров'я в Україні, підвищити ефективність лікування населення і допомогти малим та середнім приватним клінікам та лікарям модернізувати своє діагностичне обладнання", - йдеться у дослідженні.

Як наголошується, завдяки нещодавнім державним реформам в Україні збільшується кількість малих приватних закладів охорони здоров'я. Але таким клінікам та лікарням часто не вистачає коштів на модернізацію.

Кощеєв
Олександр Кощеєв

"Невеликі заклади охорони здоров'я мають спільну проблему, а саме - відсутність доступу до фінансування для активного розширення бізнесу. Банківські кредити важко отримати і у них висока вартість, обсяг внутрішнього ринку капіталу невеликий, і вибір інструментів для залучення інвестицій обмежений. Ми могли б разом з державою та міжнародними фінансовими установами розробити певні програми для виділення коштів на підтримку лізингу медичного обладнання", - наголосив голова ради директорів асоціації Олександр Кощеєв.

В Укрінформі обговорили ринок медичного обладнання в Україні / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Під час презентації зазначалося, що, згідно з прогнозами, ринок медичного обладнання наступні 5 років зростатиме - як у світі, так і в Україні. За словами радника із розвитку лізингового ринку Проєкту USAID Наталії Педос, цей висновок грунтується на аналізі світових та українських тенденцій, який засідчив старіння та збільшення чисельності населення; швидкий розвиток іноваційних, але дорогих цифрових технологій; підвищення ролі профілактичної медицини та невеликих клінік.

За словами Педос, обсяг українського ринку медичних виробів (медичного обладнання) в 2018 році оцінювався в 405,8 млн доларів, і майже 400 млн доларів з цієї суми припадало на імпорт.

"Для забезпечення стабільного розвитку цього ринку потрібне фінансування, і оптимальним видом такого фінансування є лізинг", - наголосила радник Проєкту USAID.

Читайте також: Лікарні почнуть укладати контракти з Нацслужбою здоров'я у лютому

Асоціація "Українське об'єднання лізінгодавців" була створена в 2005 році як добровільний союз професійних учасників ринку лізингу.Сьогодні Асоціація об'єднує 27 компаній. Організація є єдиною професійною організацією галузі, члени якої представляють 80% українського ринку фінансового лізингу.

Проєкт USAID "Трансформація фінансового сектору" надає технічну допомогу Україні за напрямками споживчого кредитування, зміни нормативної бази, фінансування у небанківському секторі, електронних фінансів, а також - фінансової інклюзії та захисту прав споживачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-