Фінляндія та Естонія запустили спільний газопровід

Фінляндія та Естонія запустили спільний газопровід

Укрінформ
На урочистих церемоніях в Палдіскі та Гельсінкі в середу відкрили естонсько-фінський загальний газопровід Balticconnector.

Газовий маршрут відкрили президент Естонії Керсті Кальюлайд і президент Фінляндії Саулі Нііністьо, пише "Дзеркало Тижня".

"Довжина підводної частини Balticconnector від Палдіскі до фінської Інко становить 77 км. Наземна частина займає 55 км в Естонії та 21 км у Фінляндії. Газ будуть транспортувати між Фінляндією, Естонією і Латвією без додаткових витрат", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Українська ГТС з початку року "прокачала" в Європу 81,5 мільярда кубів газу

Після завершення роботи над газовими конекторами між Литвою і Польщею місцевий газовий ринок більше не буде залежати від постачання російського Газпрому.

"Коли ми почали відкривати ринок, ціна на газ становила 40 євро, і ми платили Газпрому приблизно на 10 євро вище рівня цін у Західній Європі. Сьогодні ціна на газ становить близько 15 євро, і ми можемо купити газ за тією ж ціною, що і в Західній Європі. І саме тому ми розробили газовий ринок та інфраструктуру — щоб створити регіональний газовий ринок, відкритий для конкуренції з багатьма гравцями ринку", - пояснив голова правління естонської компанії Elering Таам Веским'яґі.

Читайте також: У Штатах ухвалили оборонний бюджет з санкціями проти "Північного потоку-2"

Загальна вартість проєкту з урахуванням робіт по зміцненню газопроводу між Естонією і Латвією складе близько 300 млн євро, з них понад 200 млн євро в нього вклав ЄС.

Нагадаємо: Польща і Словаччина також планують побудувати газопровід, який дозволить диверсифікувати джерела газу для всього регіону Центральної та Східної Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-