"Зелена" енергетика: Україна піднялася на 55 позицій за привабливістю інвестицій - Bloomberg

Рейтинг
Укрінформ
Цьогоріч Україна посіла 8 місце в світі за привабливістю інвестицій в альтернативну енергетику, піднявшись відразу на 55 позицій у рейтингу.

Про це йдеться в щорічному звіті Climatescope 2019, підготовленому дослідницькою агенцією Bloomberg New Energy Finance.

"Україна зробила неймовірне: піднялася відразу на 55 позицій у рейтингу привабливості країн, що розвиваються, з точки зору інвестицій у відновлювану енергетику в 2019 році. У торішньому звіті наша країна посідала скромну 63 сходинку, а в звіті 2019 року піднялася відразу на 8 місце", - зазначили в Bloomberg.

Аналітичний центр стверджує, що причиною зростання стали реформи енергетичного сектору, привабливі "зелені" тарифи і податкові ставки.

Верхні рядки рейтингу традиційно поділили найбільші економіки, що розвиваються: Індія, Чилі, Бразилія, Китай, Аргентина. До них приєдналися Йорданія і Кенія.

Також, як наголошується в рейтингу, Україна стала причиною того, що європейські країни, які не входять до Євросоюзу, встановили рекорд щодо залучених інвестицій у чисту енергію в розмірі 2,2 мільярда доларів. Сума за 2018 рік становила понад чверть від загального обсягу інвестицій у регіон за останнє десятиліття.

Зростання відбулося в основному завдяки величезному стрибку інвестиційних потоків в Україну, який 2018 року становив 801 мільйон доларів порівняно з 46 мільйонами доларів у 2017 році. При цьому зберігається високий потенціал зростання обсягу інвестицій, оскільки за останнє десятиліття країни Європи, які не входять до Євросоюзу, отримали всього 6% від загального капіталу чистої енергії, вкладеного в ринки, що розвиваються.

Читайте також: В Україні запустили ще одну потужну сонячну електростанцію

В цілому, за даними Bloomberg New Energy Finance, 2018 року в країнах з економікою, що розвивається, було встановлено 107 ГВт відновлювальних джерел енергії. Серед них сонячна енергія посіла перше місце з 66 ГВт, введених в експлуатацію в 2018 році. На другому місці вітер з 29 ГВт. Сумарна потужність малих гідроелектростанцій, біомаси та геотермальних джерел становить 12 ГВт.

"Серед європейських країн Україна - найбільш привабливий ринок. Це результат цілої низки чинників - як об'єктивних, так і суб'єктивних. Високий зелений тариф, запізнілий перехід до конкурентного ціноутворення на аукціонах, макроекономічна стабільність у 2017-2019 роках, просте й зрозуміле законодавство, де практично немає місця корупції - ось причини такого стрімкого злету галузі", - прокоментував результати рейтингу керуючий партнер UDP Renewables, компанії у сфері відновлюваної енергетики, Сергій Євтушенко.

Водночас, експерт вважає, що Україна вийшла на свій максимум в даній сфері.

"Гадаю, це максимум, на який сьогодні здатна Україна - показники в 2020 році будуть значно скромнішими, й це пов'язано з низкою обмежувальних заходів з боку уряду щодо цієї галузі. Перехід на аукціони, введення відповідальності на "небаланси" та можливе загострення проблеми з дефіцитом ДП "Гарантований покупець" істотно відкоригують позиціонування України як перспективного ринку в категорії emerging markets", - вважає Євтушенко.

Bloomberg New Energy Finance - підрозділ американської корпорації Bloomberg, консалтингова компанія, яка надає глибокі аналітичні дані про зміни на глобальному енергетичному ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-